Отидете към основна версия

7 571 7

Право на отговор на г-жа Веселина Казакова, управител на ОП ''Гробищни паркове'' в Сливен

  • сливен-
  • рзи-сливен-
  • гробищен парк

Отговорно заявявам: Няма пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемията по отношение погребенията на починали пациенти от коронавирус

Снимка: Теодора Тодорова
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

ПРАВО НА ОТГОВОР

от Веселина Казакова - директор на ОП "Озеленяване и гробищни паркове"-Сливен

Уважаеми г-н Ганев,

Възползвам се от право на отговор по повод публикуван във Вашия сайт материал на 21 април 2020 година, с автор Петър Здравков - "Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия", в който се споменава моето име и представляваното от мен предприятие. Сериозните упреци, отправени в публикацията, са основание да изразя съжаление от факта, че мнението на другата страна не е потърсено от страна на уважаваната от мен медия fakti.bg, където работят професионалисти с дългогодишен опит.

Отговорно заявявам:
Няма пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемията по отношение погребенията на починали пациенти от коронавирус.

В статията става дума за сигнал от жена, която е закупила имот през 2009 г. и е знаела, че в съседство има съществуващ гробищен парк. Разбирам притесненията и неудобството от това обстоятелство, но жителите на кв. „Речица“ имат право да погребват своите близки така, както са го правили и тези преди тях - с любов и достойнство, там където са тленните останки на другите им родственици.

Гробищен парк „Речица“ функционира от 19 век. През 90-те години на 20 век на жителите на „Речица“ е предоставена възможност да преместят костите на своите близки във втория гробищен парк на квартала. Погребенията се прекратяват, а част от гробищния парк е изоставен почти изцяло. Предприехме разчистване през 2019 година и поради необходимостта от влизането на техника за почистването беше отворена оградата. Не са разравяни гробове, не са вадени кости на починали хора. На мястото се предвижда да бъде изградена голяма врата и въпрос на време е целостта да се възстанови.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19 на територията на страната, дейностите по погребване на тленни останки на починали от Covid-19 се извършват при стриктно спазване на разпоредбите, разписани в Наредба № 2 от 21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищните паркове и пренасянето на покойници.

При доказан случай на лице с Covid-19, се прилагат разпоредбите на цитираната наредба, а именно: починалият се поставя в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид. Ковчезите остават затворени при пренасянето на покойниците до гробището, както и по време и след провеждане на траурния ритуал. Лицата, които са извършили дейности по подготовка на тленните останки за погребване, са служители на болничното заведение, където е настъпила смъртта и освен тях никой не е в контакт с починали от Covid-19 пациенти. Медицинските лица работят с лични предпазни средства при спазване на изискванията на наредбата и ги унищожават. При извършване на погребенията, нашите служителите не са контактни лица със заразени от Covid-19. Предприятието не носи отговорност за изхвърлени предпазни средства от недобросъвестни граждани и ще затегне контрола по прилагане мерките за безопасност.

Пренасянето и превозването на покойници се извършва със специализиран транспорт, предназначен само за тази цел и може да бъде извършено от всеки един оператор на погребални услуги. Изборът за оператор на погребални услуги се прави от близките на покойниците, а не от представляваното от мен предприятие. Всяка погребална агенция е длъжна да спазва законовите разпоредби.
Апелирам за уважение към хората, които губят своите близки не само в ситуацията на пандемия, но всеки ден. Темата е деликатна, но част от ежедневието ни и смятам, че не бива да се търсят сензации от болката и мъката на хората.

с уважение:
Веселина Казакова

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини