Отидете към основна версия

4 522 10

Норвегия пред революционно решение, което ще скандализира световния футбол

  • норвегия-
  • катар-
  • световно първенство-
  • футбол-
  • футболна федерация на норвегия

Скандинавците са активни в протестите срещу домакина на форума Катар, като се оправдават с информациите за грубо нарушаване на човешките права на строителите

Снимка: БГНЕС

Тази неделя Футболната федерация на Норвегия се събира на заседание, на което ще гласува за евентуален бойкот на Мондиал 2022 от страна на местния националния тим - нещо нечувано от години насам. Скандинавците са активни в протестите срещу домакина на форума Катар, като се оправдават с информациите за грубо нарушаване на човешките права на строителите, които работят по изграждането на стадионите и другата част от инфраструктурата за Световното първенство.

Ерлинг Холанд и другите национали вече изразиха недоволството от случващото се според тях в Катар, като облякоха специални фланелки преди изминалите си световни квалификации. На тениските пишеше “Човешки права - на и извън терена”.

Нидерландия и Германия също заявиха с фланелки недоволството си срещу евентуалното незачитане на правата на работниците в Близкия Изток, но засега техните асоциации не планират нищо повече от това. Не е изключено обаче Норвегия да бъде подкрепена, ако наистина приеме да се оттегли от форума, който трябва да се проведе през ноември и декември 2022 г.

Ако Норвегия реши да не участва на шампионата през следващата година, има опасност ФИФА да накаже федерацията с изключване от следващия Мондиал след това - през 2026 година, съобщава NRK. Така сега ръководители на футбола в Осло са изправени пред деликатен казус.

Според NRK ФИФА обмисля допълнително да глоби норвежците с 40 000 франка и по-тежкото: да спре финансирането на федерацията им.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини