Отидете към основна версия

766 0

Планира са обединена футболна лига Русия-Украйна

  • обединена футболна лига-
  • русия-
  • украйна-
  • футбол-
  • турнир
Снимка: БГНЕС

Все по-реална става възможността шампионатите на Русия и Украйна да се обединят в обща футболна лига.

Планира се първият обединен шампионат да се проведе през сезон 2014/15 г. Лигата ще се състои от 18 отбора - 9 от Русия и 9 от Украйна. Всеки от участниците в обединената лига ще получи "стартов" бонус от 1 млрд. долара, предава БГНЕС.

"Парите ще бъдат изразходвани за селекция и привеждане на клубната база на съответния тим до най-високи европейски стандарти", пояснява Валерий Газаев, шеф на организационния комитет и бивш старши треньор на националния тим на Русия и на Динамо Киев.

Инициатор на идеята за обединението е генералният директор на "Газпром" Алексей Милер. По неговите думи наградният фонд на Руско-Украинската лига ще бъде съпоставим с този на Шампионската лига, съставляващ понастоящем 910 млн. евро.

По замисъла на организаторите за всяко издание на турнира всеки един от участниците ще получи 200 млн. долара. 370 хил. ще се дават за победа, а 120 хил. - за равенство. Шампионът ще получи 92 млн., а класиралият се на второ място - 74 млн. долара.

Поради организационни и трудности е възможно първото обединено първенство да се проведе година по-късно от планираното - през сезон 2015/16. Заявилите готовност за участие засега са 14 руски клуба и украинският Таврия Симферопол (единственият тим след Динамо Киев и Шахтьор Донецк, ставал шампион на Украйна).

Въпреки обещаните колосални премии, идеята на този етап е все пак трудно осъществима. Футболната федерация на Украйна вече забрани на местните тимове да участват в обединената лига. Против организирането на турнира се обяви и президентът на ФИФА Сеп Блатер.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини