Отидете към основна версия

2 079 15

Олимпийските игри в Токио са официално закрити

  • церемония-
  • закриване-
  • токио-
  • олимпиада-
  • париж-
  • шоу

Церемонията продължи повече от 2 часа

Снимка: БГНЕС

С традиционна церемония бяха закрити Летните олимпийски игри в Токио 2020. Тя продължава повече от 2 часа, като за първи път в историята включи по същото време на живо празненства край Айфеловата кула от следващия домакин Париж, с което приемствеността на домакинствата придоби по-буквален смисъл.

Парадът на знаменосците започна по различен ред - първо бяха японците и французите, след което гърците и чак тогава всички останали. Това е традиция от 60-те години, като идеята е не по азбучен ред, а разбъркано, за да се символизира прескачането на всякакви граници в чест на олимпийския дух.

Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България. На откриването тази чест имаха рекордьорката по участия на олимпийски игри със седем Мария Гроздева и надеждата ни в плуването Йосиф Миладинов. 4599 спортисти дефилираха по време на церемонията по закриването.

Представители на 66 олимпийски комитета спечелиха златни медали а 94 станаха медалисти, което е нов рекорд, подобряващ постиженията от Рио 2016.

Страхотно светлинно шоу, по подобие на това с дронове преди 16 дни, премина през стадиона и се извиси над него, формирайки петте преплетени кръга.

България изпраща най-успешното си участие през ХХI век, след като спортистките ни донесоха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Страната ни се нареди на 29-о място в крайното класиране по отличия, а за последно толкова триумфални игри сме имали в Сидни 2000.

След края на химна в Париж бе издигнат най-големия олимпийски флаг, създаван някога. Шоуто пред Айфеловата кула бе подкрепено от френския президент Емануел Макрон, който произнесе на френски новото олимпийско мото. "Мерси, Токио" също беше изписвано на множество места, с което предаването на "щафетата" можеше да бъде считано за факт.

Сейко Хашимото - президент на организационния комитет на Токио 2020, както и Томас Бах трябваше да проведат задължителните си официални речи за край на Игрите. "Обявявам Игрите на 32-рата Олимпиада за закрити", заяви Бах.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини