Last news in Fakti

8 Август, 2021 16:33 2 064 15

Олимпийските игри в Токио са официално закрити

  • церемония-
  • закриване-
  • токио-
  • олимпиада-
  • париж-
  • шоу

Церемонията продължи повече от 2 часа

Олимпийските игри в Токио са официално закрити - 1
Снимка: БГНЕС

С традиционна церемония бяха закрити Летните олимпийски игри в Токио 2020. Тя продължава повече от 2 часа, като за първи път в историята включи по същото време на живо празненства край Айфеловата кула от следващия домакин Париж, с което приемствеността на домакинствата придоби по-буквален смисъл.

Парадът на знаменосците започна по различен ред - първо бяха японците и французите, след което гърците и чак тогава всички останали. Това е традиция от 60-те години, като идеята е не по азбучен ред, а разбъркано, за да се символизира прескачането на всякакви граници в чест на олимпийския дух.

Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България. На откриването тази чест имаха рекордьорката по участия на олимпийски игри със седем Мария Гроздева и надеждата ни в плуването Йосиф Миладинов. 4599 спортисти дефилираха по време на церемонията по закриването.

Представители на 66 олимпийски комитета спечелиха златни медали а 94 станаха медалисти, което е нов рекорд, подобряващ постиженията от Рио 2016.

Страхотно светлинно шоу, по подобие на това с дронове преди 16 дни, премина през стадиона и се извиси над него, формирайки петте преплетени кръга.

България изпраща най-успешното си участие през ХХI век, след като спортистките ни донесоха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Страната ни се нареди на 29-о място в крайното класиране по отличия, а за последно толкова триумфални игри сме имали в Сидни 2000.

След края на химна в Париж бе издигнат най-големия олимпийски флаг, създаван някога. Шоуто пред Айфеловата кула бе подкрепено от френския президент Емануел Макрон, който произнесе на френски новото олимпийско мото. "Мерси, Токио" също беше изписвано на множество места, с което предаването на "щафетата" можеше да бъде считано за факт.

Сейко Хашимото - президент на организационния комитет на Токио 2020, както и Томас Бах трябваше да проведат задължителните си официални речи за край на Игрите. "Обявявам Игрите на 32-рата Олимпиада за закрити", заяви Бах.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 непреклонни

    5 0 Отговор
    След 17 дни битки успяха да угасят огино в Токио. Хвала!
  • 2 БРАВО

    7 1 Отговор
    НА СПОРТИСТИТЕ НИ,НА РАДЕВ И СЛУЖ.ПРАВИРЕЛСТВО ЧЕ НИ ПРЕДСТАВИХА ДОСТОЙНО НА ИГРИТЕ.БРАВО НА НИНОВА И БСП ЧЕ ИЗДИГНАХА ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Фершел

    4 0 Отговор
    Наиграха се пълен т ашак
  • 4 Доротея

    4 2 Отговор
    Отървахме се най после от тази досада! Остта Рим - Берлин - Токио - София е фашизъм!

    Коментиран от #10

  • 5 не може да бъде

    5 2 Отговор
    Олимпийските игри приключиха и слава богу,бих казал.Тези т.н. олимпийски игри вече не е сигурно ,че са олимпийски и поставят много повече въпроси,от тези на които се дава отговор в тях.Първият въпрос е до каква степен тези игри са повлияни от политичeските игри и тези на фармацевтичните фирми!?Второ,що са игри са тези ,в които участват трансгендери -засега само в женски спортове!Тук има и подвъпроси,които ни връщат към основния въпрос -кой е мъж и кой жена.а другите рекламирани полове не са ли абсолютно безмислени,или по-скоро много вредни!?Третият въпрос е за едни безмислени спортове ,които никой не практикува освен специално подготвяни спортисти ,за да се вземат медали и да се постига някакъв ефект от това,нямащ нищо общо със спорта!?Като пример т.н.скейтбординг,в който златен медал спечели едно 12 г.момиче от Япония!?Друг въпрос за мен е участието на жени в специфично мъжки спортове -бокс ,борба,и други единоборства от този тип!?Някои медицински специалисти казват какви вредни последствия имат тези схватки за женския организъм,но веднага им запушват устата!?Изобщо и тез спортни игри ,които имат за цел да обединяват хората се превръщат без преувеличени в допълнение на политическите шоу-програми с всички отрицателни последствия!Трябва да признаем ,разбира се ,че политиката вече ,за зла участ влияе на почти всички области на живота,но по мое мнение,до такива извращения каквито наблюдавахме на тези игри ,не бива да се стига в никакъв

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Доротея

    2 0 Отговор
    Стигнаха до там, че да измерват нивото на тестостерон на спортистки и това да е определящо дали да бъдат допуснати до отделни дисциплини в леката атлетика! Нещо от рода да им е разрешено на 800 и 1500 м, но не и на 100, 200 и 400. Не запомних точно.
  • 7 ФЕМИНИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "не може да бъде":

    ПРАВ СИ,ТРЯБВАШЕ ДА ИМА МЪЖКИ СЪСТЕЗАНИЯ В ХУД.ГИМНАСТИКА СИНХРОННО ПЛУВАНЕ СПОРТНА ГИМНАСИКА ЗА МЪЖЕ НА УРЕД„ ГРЕДА”👬👬👬👬👬👬
  • 8 ТОЧНО ТАКА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    И НА МЪЖКИЯ АНСАМБЪЛ С УРЕД БУХАЛКИ
  • 9 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "не може да бъде":

    Викаш ако беше ти, скейтборда щеше да го спечелиш без проблем! И спортното катерене също. Хахахахаха Друго си е стрелба и голф ! Пфууу
  • 10 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Доротея":

    Следващата олимпиада Русия пак ще е без флаг, нали знаеш? Стари протоколи и яко анаболи (нищо че и те са фашистки). Пак че ги допуснаха, след втори допинг скандал. Англичаните като антифашисти искаха изобщо да не бъдат допускани.
  • 11 Госあ

    2 4 Отговор
    Едно голямо браво на Япония за проведените игри в безопасна среда и ограниченията за простолюдието, въпреки че загубиха средства от туризъм !!! Но туризма винаги е бил незначителен при тях. Едно голямо браво на Япония, че най накрая вкараха един от технически, физически и психически най трудните и стари спортове в олимпийските игри. Имам предвид катеренето. Браво и за скейтборда, сърфа и каратето. Браво и на нашите атлети, които въпреки условията у бг'то се справиха достойно !
  • 12 БЪЛГАРИ ЮНАЧНИ ОЛИМ ПИЙЦИ

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ КАКТО НАШ ТРЕНЬОР Е ОЛИМПИЕЦА БОЙКО БОРИСОВ ЗЛАТОТО ПОТЕЧЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ🎖🎖🎖🏅🏅🏅ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ЗА НАШИЯ ТРЕНЕР БОРИСОВ👑👑👑

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Считам,,че мога да зярадвам радетелите на идеята мъже да играят художествена гимнастика- много голяма е вероятността да има мъжки ансамбъл за състезанията с бухалки...само че бейзболни и някои може много силно да пострадат при изпълнение на композицията ...
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИ ЮНАЧНИ ОЛИМ ПИЙЦИ":

    Златото потече към шкафчето но ще му приседне!