Отидете към основна версия

1 589 20

САЩ бойкотират зимната Олимпиада в Пекин

  • зимна олимпиада-
  • китай-
  • сащ

Вашингтон изпраща ясен сигнал към потъпкването на човешките права от китайските власти

Снимка: БГНЕС

САЩ бойкотира зимните Олимпийски игри в Пекин в началото на следващата година в знак на протест срещу зачестилите сигнали за потъпкване на човешките права на територията на Китай, научихме от abc.

Вашингтон категорично заяви, че няма да изпраща дипломатическа делегация за турнира, но американските атлети все пак ще вземат участие в Игрите.

Китайското правителство на свой ред побърза да отговори на решението, като заяви, че „Олимпийските игри не са сцена, на която президента Джо Байдън да прави политическо шоу“.

От „Белия дом“ критикуват остро масовите наказателни лагери и стерилизацията на малцинствата от Уйгури и мюсюлмани в западните провинции. Тази дейност дори бе определена за „геноцид и престъпление срещу човешките права“.

Администрацията на Байдън се надява, че и други страни ще последват примера на Щатите.

Тази новина идва на фона на нарастващото напрежение в женския тенис, където WTA е все по-близо до решението да изтегли своите турнири от Китай около изчезването на тенисистката Път Шуай. Тя на няколко пъти разговаря с представители на организацията, но от там са убедени, че в думите ѝ се усеща сериозен натиск. Припомняме, че тя обвини бившия вицепремиер на страната Чжан Гаоли в изнасилване.

Междувременно китайският национален отбор по вдигане на тежести отказа участие на Световното първенство в Ташкент, тъй като отбора на няколко пъти вече бе принуждават да търпи дълъг карантинен период.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Русия осъди решение на САЩ

    Русия отправи критики към решението на САЩ за Олимпиадата в Китай, съобщи ТАСС. Руските представители обявиха, че игрите трябва да бъдат свободни о ...
    07.12.2021
    5 421
    15