Отидете към основна версия

1 387 23

Лондон: Женският спорт трябва да е само за хора, които са родени жени

  • транссексуални-
  • надин дорис

Великобритания изглежда ще се обяви против смесването на половете в спортните надпревари

Снимка: Shutterstock

Британският спортен министър Надин Дорис се обяви против предложението транссексуалните да се състезават в женските дисциплини, след като проведе среща по този повод с редица правителствени организации, научихме от Euronews.

Не бива да се преструваме, че полът няма директно влияние върху атлетическите способности на човека. Да караме жени и тинейджърки да се състезават срещу някого, който биологично се е родил мъж по същество е нечестно. Днес искам позицията ми да бъде абсолютно ясна - очаквам спортните организации да следват протокола, че състезателните женски спортове са запазени за хора, които са родени с женски пол“, написа Дорич в Twitter след срещата.

Думите на спортния министър идват само седмица след решението на FINA (Международната федерация по плуване), че транссексуалните мъже, преминали през пубертет, нямат право да се състезават в женски дисциплини. Малко по-късно германската Бундеслига по футбол пък противоположното решение, че всеки човек сам може да избира в коя надпревара да се състезава, независимо от пола си.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини