Отидете към основна версия

8 090 45

Русия в шок след неочакван и сериозен удар

  • русия-
  • спорт-
  • олимпиада-
  • световна централа по плуване-
  • плуване-
  • руски спорт

На Олимпиадата през следващата година няма да може да участват представителките в синхронното плуване, където Русия доминира вече много години

Русия и по-специално руският спорт получиха неочакван и сериозен удар от една от големите международни федерации. Световната централа по плуване (World Aquatics) утвърди критериите, по които състезателите от страната ще получат неутрален статут за допускане до състезания и олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Големият шок идва от решението, че руските плувци ще могат да участват единствено в индивидуални надпревари и само с по един състезател във всяка дисциплина. Това означава, че на Олимпиадата през следващата година няма да може да участват представителките в синхронното плуване, където Русия доминира вече много години.

„Аз съм шокирана от това решение. Имах някакво предчувствие, че ще получим големи ограничения, но не и такива. Ужасена съм от факта, че ни забраняват да общуваме и с медиите по време на състезанията“, заяви 22-годишната Варвара Суботина, която е четирикратна световна шампионка по синхронно плуване.

Главният треньор на руския отбор по синхронно плуване Татяна Покровская определи като безпрецедентно решението на World Aquatics.

„Направиха всичко възможно, за да не спечелим медали. Тежко ни е от това решение, но ние ще се върнем отново много силни. Наказват ни заради това, че в продължение на повече от 20 години, на шест олимпийски игри, ние печелехме златните медали. Сега ни отрязаха от всички състезания. Това е безпрецедентен случай“, коментира Покровская.

Припомняме, че след началото на войната на територията на Украйна, руските и беларуските спортисти първоначално получиха забрана за допускане до международни състезания. След това беше решено, че всяка световна федерация по даден вид спорт може да им даде разрешение за участие, но като неутрални атлети и при изпълнение на определени изисквания.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.

Свързани новини