Отидете към основна версия

2 918 4

От днес Google наказва сайтове, които не стават за разглеждане с телефон

  • google-
  • mobilegeddon

От днес Google пренастройва алгоритъма си на търсене с предимство за сайтовете, пригодени за мобилни устройства. Промяната бе наречена Mobilegeddon (от "Mobile"и "Armageddon"), за да се подчертае решимостта на IT-гиганта да играе твърдо със страниците, чието съдържание не е оптимизирано за смартфони, като ги измества на по-задно място в търсенията на потребителите.

Обновеният алгоритъм ще се прилага само при търсене с телефон и няма да засегне таблетите. Ще се отчита само пригодността на съдържанието на сайтовете за разглеждане със смартфон, а не и рекламите на тях.

Новината тревожи немалко собственици на страници, които се боят дали могат да отговорят на новите изисквания. Според изследване на агенцията за маркетингови проучвания Portent, която е тествала над 25 000 страници, близо 40% не биха покрили критериите на Google.

От търсачката обаче съобщиха за предстоящите изменения още през февруари и дори публикуваха онлайн тест дали даден сайт е оптимизиран за мобилни устройства. Google оправдават промените с желанието да доставят на потребителите най-добрата възможна услуга.

Изследвания от последните години показват, че близо 60% от търсенията в интернет се осъществяват от мобилни устройства. Това до голяма степен оправдава логиката на Google да се опита да наложи осъвременяване на сайтовете в съответствие с променящите се обстоятелства.

Освен пренастроения алгоритъм от търсачката смятат да пуснат и изменения в рейтинга на базата данни от индексирани приложения и вписани потребители. Това вероятно също ще повлияе върху подредбата и типа резултати при търсене. Така Google ще показва не само сайтове, а и приложения и други мобилни инструменти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Google с пакт за журналистика

    Американският интернет-концерн Google и водещи европейски вестникарски издателства ще сключат пакт за журналистика . Google влага 150 милиона е ...
    28.04.2015
    775
    0