Отидете към основна версия

24 297 35

Audi пусна първата партида изкуствена нафта

  • audi-
  • синтетично гориво

Първите 5 литра синтетично дизелово гориво, произведени в инсталацията на Audi в Дрезден, бяха заредени в резервоара на служебния автомобил на германския министър на образованието и науката. Така немската марка поставя началото на серийното производство на СO2-неутрална нафта, получена без използването на генномодифицирани организми или слънчева енергия.

Audi експериментира с изкуствени горива от 2009 г. От 2013-а в завода на компанията в гр. Верлте, Северна Германия, се синтезира метан в промишлени мащаби. Съвместно предприятие с компанията Joule в Хобс, щата Ню Мексико, пък произвежда в малки количества т. нар. e-дизел и e-етанол.



Audi завърши строителството на инсталация за синтетична нафта в Дрезден в сътрудничество с Climeworks и sunfire през ноември 2014 г. На церемонията по случай официалния старт на производството е присъствала Йоана Ванка, министърът на образованието и науката на Германия, която лично е наляла изкуствения дизел в служебното си Audi A8 3.0 TDI. В близките месеци корпорацията sunfire, която управлява завода, планира да синтезира около 3 000 литра от експерименталното гориво.

Изкуствената нафта се произвежда от вода, въглероден двуокис и водород, които преминават през две химически реакции, пазени в тайна. Процесите протичат при температура 220 градуса по Целзий и налягане 25 бара. Резултатът е наситено с въглеводороди вещество, което в Audi наричат Blue Crude ("Син нефт"). Именно от него се добива e-дизелът. Горивото се отличава с високо цетаново число, не съдържа сяра, мирише по-добре от обикновената нафта и може да се смесва с дизел от бензиностанцията във всякакви пропорции, което означава, че няма нужда от отделна инфраструктура.



Главното преимущество на e-дизела е неговата CO2-неутралност. При изгарянето на един литър такава нафта се отделя толкова въглероден двуокис, колкото се отнема от атмосферата за производството му.

 

 

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Audi произведе и изкуствен бензин

    Експериментите на Audi с изцяло синтетични горива се увенчаха с нов успех, съобщават от германската компания. След като произведоха първата партида ...
    22.05.2015
    8 976
    22