Отидете към основна версия

7 378 12

Автономната кола на Google има сериозен проблем

  • google-
  • автономен автомобил

Оказва се, че най-големият проблем за безпилотната кола на Google са… хората. Автомобилът, за който неведнъж сме писали, е идеален за автономна работа, но при идеални условия. А те в повечето случаи не са такива.

Проблемът идва от различните екстремни ситуации, в които водачите и пешеходците изпадат ежедневно. А камерите, лазерите и датчиците на автономната кола все още не могат да реагират адекватно.

Електронните помощници спазват правилата за движение по пътищата безусловно, но шофьорите не правят това винаги. Така се създават екстремни ситуации, в които електрониката се обърква. Това всъщност е проблем не само на автономната кола на Google, а и на всички останали подобни разработки.

Ето защо те все още са само експериментални проекти, а не са пуснати в серийно производство. Още от началото на тестовете на автономния автомобил на Google той попада в много ситуации, в които е с предимство, но хората не го спазват.

Или обратното - пешеходци са изумени, че колата спира напълно на знак "стоп", въпреки че няма други автомобили и може да премине безпроблемно. Така се стига до 16 катастрофи, като във всичките обаче са виновни хората, а не автономната кола на Google.

Въпреки това проблемът си остава на дневен ред и на този етап все още няма решение за него. И както казват специалисти, изследвали проблема, автомобилът е прекалено сигурен и спазващ правилата, а понякога се налага да се научи на малко агресивност, която да отговаря на местния манталитет и култура.

Може би тогава колата на Google ще успее да се слее с обстановката. Защото представете си идеален шофьор в голям град в Италия, който спазва безпрекословно правилата. Вероятно той никога няма да успее да премине натоварено кръстовище ако е без предимство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини