Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 12:22 2 372 7

Неочакван проблем в колите без шофьор

  • автономен автомобил-
  • роботизирано такси-
  • заспиване
Неочакван проблем в колите без шофьор - 1

Калифорнийските разработчици на роботизираното такси, което вече се движи по улиците, се сблъскаха с неочакван проблем. Все още не са измислили какво да правят с него и всеки път трябва да викат спешните служби.

Оказва се, че вероятността да заспите в кола без шофьор, където няма никой наоколо, е много по-висока, отколкото в такси с човешки шофьор. Често е трудно да се събуди пътникът, така че трябва да се намесват аварийните екипи на службата.

Заспиването в обикновено такси е по-трудно: можете да говорите с таксиметровия шофьор и ако все пак заспите, шофьорът ще ви каже, че е време да напуснете колата. В случай на безпилотен транспорт (особено на дълги разстояния) пътникът може да се отегчи, да седне по-удобно, да се отпусне и да заспи.

След пристигане гласовата система на robotaxi съобщава пристигането на дестинацията, но както показва практиката, човек може да не чуе това съобщение да продължи да спи.

В същото време разработчиците са ограничени в обема на системата за уведомяване - по закон звукът в кабината не може да надвишава комфортно ниво за човек. Вибрационен мотор, вграден в седалката е друго решение на проблема, за да събуди пътника, но той може да го сбърка с релаксиращ масаж и да се отпусне още повече.

Случаите, когато клиент заспива в роботизираните таксита, не са твърде чести, но се случват периодично. тогава се намесват специални екипи, за да проверят дали нищо лошо не се е случило с пътника и, разбира се, са изключително недоволни, когато след пристигането си на посочения адрес открият дълбоко заспал човек.

Те трябва да го събудят със силно почукване на стъклото и да му съобщят, че е пристигнал. В резултат на това спасителите се разсейват от задълженията си и това може да доведе до факта, че нямат време да дойдат при някой, който наистина се нуждае от помощ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    15 0 Отговор
    10 Метра пълна газ и после рязко спирачки и ще ги събуди. Че и следващ път няма да заспят.

    Коментиран от #6

  • 2 гост

    11 4 Отговор
    Не съм чел статията, но предполагам проблема е липсата на шофьор?! ХАХА
  • 3 Танас

    10 0 Отговор
    При тях нито един проблем не е неочакван
  • 4 ТИА

    10 0 Отговор
    Миналата година в два вечерта едно такси кара някакъв до съседния блок. Онзи пиян и заспал. Таксиджията един час натиска клаксона да го събуди, но успя само с квартала. Даже помислиха, че е умрял.
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Да пробват с електрошок.
  • 6 Циган

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    ЕИ много ги разбирате тия работи ТИ НА ФЛЕЙТА СВИРИШ ЛИ господин шофьор ИЗВИНЯВАМ СЕ 96
  • 7 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    2 0 Отговор
    БРАВУС ДЯДОВАТА ТОЧНО ТАКА коли без шофьори бебета без полов акт хляб без брашно АБЕ ИМА ЛИ НЕЩО БЕЗ ПАРИ такова чудо още не съм видял НЯКОЙ ЧУЛ ЛИ Е ВИДЯЛ ЛИ Е РАЗБРАЛ ЛИ Е НЯКЪДЕ ДА ДАВАТ НЕЩО БЕЗ ПАРИ само да не е бои