Отидете към основна версия

7 903 9

Открит е нов компютърен вирус

  • компютърен вирус-
  • троянски кон-
  • вирус

Опасен троянски кон превзема интернет, съобщава специализираният портал Heise online. Той е написан на универсалния програмен език JavaScript и може да е опасен за Mac и Linux. JavaScript е интерпретируем език за програмиране, разпространяван с повечето Уеб браузъри.

До този момент троянецът с име Ransom32 не се разпознава от нито една антивирусна програма. Той е скрит в саморазархивиращ се архив от данни - chrome.exe, стартира автоматично и започва да заключва данните в компютъра, когато потребителят кликне два пъти на архивния файл.

Специалистите препоръчват никога да не се клика върху линкове в непоискани имейли, да не се отварят непроверени файлове и да не се сваля софтуер от непознати и несериозни интернет страници.

Троянският кон, наричан още троянец, е злонамерена компютърна програма, която се представя като полезна, а всъщност причинява нещо съвсем различно при изпълнението си, например: превземането на канали в IRC, изтриване на съдържание от твърдия диск, кражба на поверителни данни (пароли, информация за банкови сметки и кредитни карти) и др.

Тези програми са получили името си от мита за Троянския кон. Той е част от е част от мита за Троянската война. Тя достига до нас благодарение на гениалния Омир и неговите произведения „Одисея” и „Илиада”.

Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години в опит да си върнат похитената от Парис гъркиня Елена. Царят на Итака Одисей, който от началото на военната кампания участва с резерви, измисля начин, чрез който да превземат града. По негова заръка дърводелецът Епей изградил огромен дървен кух кон.

В него се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос. Троянците приемат коня като дар за сключване на мир. Гръцкият шпионин Синон убеждава троянците, че конят е подарък, въпреки предупрежденията на пророците Лаокоон и Касандра. Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня.

От векове е известна поговорката : Бой се от гърците, дори да ти носят дарове..... 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини