Отидете към основна версия

43 196 14

Чували ли сте за ауспусите Akrapovic?

  • akrapovic-
  • ауспуси-
  • кранк

Компанията Akrapovic е основана от един словенец на име Игор Акрапович, който много бързо я превръща в една от най-добрите световни марки що се касае до изпускателни системи. Философията му се основава на неговия дългогодишен състезателен опит с мотоциклети. Познанията му са натрупани от личен опит и наблюдения, както самият той често изпитва резултатите от работата си като състезател на пистата. Акрапович има успешна десетгодишна състезателна кариера, гарнирана с множество шампионски титли в класовете F1 и SBK, както на национално, така и на международно ниво.

В търсене на съвършенство в тунинговането на състезателни мотоциклети, той се сблъсква с непреодолим проблем. По негово време все още няма съвършени изпускателни системи, които да комбинират високо качество и да отговорят на екстремни технически изисквания, като в същото време да са сравнително достъпни за обикновените състезатели. Така Игор Акрапович решава да се заеме със създаването на ауспуси за мотоциклети. Днес няма моторджия в света, който да не знае името Akrapovic. Когото и да попитате, ще ви каже, че това е върхът на изпускателните системи за мотоциклети. Ето обаче как се развива всичко.В началото компанията произвежда напълно персонализирани изпускателни системи за частни състезателни отбори. Дори и тогава, през 1990 година, те били изключително качествени и в много отношения превъзхождали останалите изпускателни системи. Този факт концентрира вниманието на останалите отбори, които се състезават в Pro Superbike Championship. През 1993-а Kawasaki Deutschland решава да тества изпускателните системи Akrapovic на своите байкове. Още след първите изпитания става ясно, че системата, изработена от Игор Акрапович, макар да не е предназначена за точно този мотоциклет, а само приспособена, е по-добра от фабричната.

През следващите години договори с Акрапович подписват и отборите Yamaha, Suzuki, Ducati и Honda. Първоначално името на продукцията на Игор Акрапович е Skorpion. Приликата на това название с други търговски марки в световен мащаб кара словенеца да го промени. Така през 1997 година фирмата получава името Akrapovic. С нарастване на популярността си компанията е забелязана и от един от отборите от Формула 1. Това става през 2004 година, а четири години по-късно изпускателна система Akrapovic е монтирана на състезателното Porsche 997 RSR. Така Akrapovic навлиза и при автомобилите.Малката работилница се превръща в огромен завод с площ от 3000 квадратни метра. Там, освен изпускателните системи за мотоциклети, автомобили и композитни продукти започва да се извършва и процес на леене. Днес фирмата има представителства в много държави, включително и зад Океана. След кратко проучване екипът ни откри, че Akrapovic има представител и в България. Българската фирма се казва Кранк ЕООД и работи със словенската компания от 2013 година. Занимава се, както с автомобили, така и с мотоциклети и от ателието, което се намира в София, вече са излезли някои доста интересни. Те обаче са тема на някой от следващите ни материали.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Made in BG: Mercedes S63 AMG Coupe Akrapovic Evolution Line

    Отявлените автомобилни фенове са добре запознати с ауспусите Akrapovic. В съвременното тунинговане на автомобили търговската марка е синоним на най-ви ...
    17.02.2016
    43 866
    47