20 Януари, 2016 09:08 42 991 14

Чували ли сте за ауспусите Akrapovic?

  • akrapovic-
  • ауспуси-
  • кранк
Чували ли сте за ауспусите Akrapovic? - 1

Компанията Akrapovic е основана от един словенец на име Игор Акрапович, който много бързо я превръща в една от най-добрите световни марки що се касае до изпускателни системи. Философията му се основава на неговия дългогодишен състезателен опит с мотоциклети. Познанията му са натрупани от личен опит и наблюдения, както самият той често изпитва резултатите от работата си като състезател на пистата. Акрапович има успешна десетгодишна състезателна кариера, гарнирана с множество шампионски титли в класовете F1 и SBK, както на национално, така и на международно ниво.

В търсене на съвършенство в тунинговането на състезателни мотоциклети, той се сблъсква с непреодолим проблем. По негово време все още няма съвършени изпускателни системи, които да комбинират високо качество и да отговорят на екстремни технически изисквания, като в същото време да са сравнително достъпни за обикновените състезатели. Така Игор Акрапович решава да се заеме със създаването на ауспуси за мотоциклети. Днес няма моторджия в света, който да не знае името Akrapovic. Когото и да попитате, ще ви каже, че това е върхът на изпускателните системи за мотоциклети. Ето обаче как се развива всичко.Чували ли сте за ауспусите Akrapovic?

В началото компанията произвежда напълно персонализирани изпускателни системи за частни състезателни отбори. Дори и тогава, през 1990 година, те били изключително качествени и в много отношения превъзхождали останалите изпускателни системи. Този факт концентрира вниманието на останалите отбори, които се състезават в Pro Superbike Championship. През 1993-а Kawasaki Deutschland решава да тества изпускателните системи Akrapovic на своите байкове. Още след първите изпитания става ясно, че системата, изработена от Игор Акрапович, макар да не е предназначена за точно този мотоциклет, а само приспособена, е по-добра от фабричната.

През следващите години договори с Акрапович подписват и отборите Yamaha, Suzuki, Ducati и Honda. Първоначално името на продукцията на Игор Акрапович е Skorpion. Приликата на това название с други търговски марки в световен мащаб кара словенеца да го промени. Така през 1997 година фирмата получава името Akrapovic. С нарастване на популярността си компанията е забелязана и от един от отборите от Формула 1. Това става през 2004 година, а четири години по-късно изпускателна система Akrapovic е монтирана на състезателното Porsche 997 RSR. Така Akrapovic навлиза и при автомобилите.Чували ли сте за ауспусите Akrapovic?
Малката работилница се превръща в огромен завод с площ от 3000 квадратни метра. Там, освен изпускателните системи за мотоциклети, автомобили и композитни продукти започва да се извършва и процес на леене. Днес фирмата има представителства в много държави, включително и зад Океана. След кратко проучване екипът ни откри, че Akrapovic има представител и в България. Българската фирма се казва Кранк ЕООД и работи със словенската компания от 2013 година. Занимава се, както с автомобили, така и с мотоциклети и от ателието, което се намира в София, вече са излезли някои доста интересни. Те обаче са тема на някой от следващите ни материали.Чували ли сте за ауспусите Akrapovic?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    7 0 Отговор
    Най-добрите ауспуси и за мотоциклети, и за автомобили. Не са много евтини обаче ама... това е положението. Върховото качество си има цена.
  • 2 оня същия

    2 0 Отговор
    Всеки ден си я слушам лятно време :) 5к ми стъпи Akrapovic Evo-то за GSX-Rа, струва си всяка стотинка
  • 3 Чакала

    9 2 Отговор
    Е па не съм чувал, аз да не съм от теа келеши де продават вилата на баба си, бижутата на майка си и колекцията от марки на бащаси за да си купи АМГ с ауспух Акрапович, защото ако не пише Акрапович съседката от 1-вия етаж на блока няма да му пусне
  • 4 Бай Васьо

    4 0 Отговор
    Пича от Кранк, доста ги разбира нещата и откликва супер адекватно и с компетенция на запитванията!
    На мен ми сложи на Х6М-а Evolution изпускателна система и колата литна.
    Успех в начинанията му желая!
  • 5 Моторист

    1 0 Отговор
    Вече на два мотора имам Акрапович от Кранк - много съм доволен :)
  • 6 шофер без книШка

    2 0 Отговор
    Имаше една М6 в Плевен ВиА Интеркар. Една Матово синя с Акрапович. Продаваше се за 200 000лв. Звукът и беше уникален!
  • 7 Краси

    1 0 Отговор
    Това са ауспусите с най-уникален звук. Не най-силен, но най-уникален. А най-хубавото е, че вече, както арзбирам от тук, има и представителство у нас.
  • 8 СЕМ

    1 3 Отговор
    Това е няква скрита реклама
  • 9 Vasik Atanasova

    1 6 Отговор
    И НА ДВЕТЕ КОЛИ ИМАМ РЕМУС ДОВОЛЕН СЪМ

    Коментиран от #10

  • 10 ЧУБРИЦАТА

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Vasik Atanasova":

    СЕЛСКА ЧЕСТ СИ ТИ ДОКАЗАНА ВСИЧКО СИ ИМАШ ЧУВАЛ СИ ЗА РЕМУС И ДАИ ДА ПИШЕМ ПИШИ ПО ТЕМАТА БЕ Х6 ВСЕ ЗАМОЖНИ ..............
  • 11 мерудия

    4 0 Отговор
    Какво пък толкова има в тия грънци бе . Но щом имате пари за даване- даваите

    Коментиран от #12

  • 12 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "мерудия":

    Платина май беше...
  • 13 JOROGSXR

    1 0 Отговор
    кеф цена няма!
  • 14 bugari

    1 1 Отговор
    Cheteiki komentarite se ubejdavam za poreden pyt kolko malki,zlobni i kompleksirani chovechenca ima v bg.she si umrete mrazeiki sichko hubavo i stoinostno samo zashtoto vi e po lesno da mrazite otkolkoto da se stremit da postignete neshto dori i materiqlno.