Отидете към основна версия

23 008 31

Еърбеговете Takata взеха нова жертва

  • takata-
  • еърбег-
  • въздушна възглавница-
  • инцидент-
  • трагедия-
  • катастрофа

17-годишно момиче загина зад волана на Honda Civic в Тексас заради нараняване от метален фрагмент от въздушна възглавница на японския производител Takata. Причина за смъртта е кръвозагуба от външна сънна артерия, прерязана от детайл от механизма за надуване на еърбега, съобщава Reuters.

На 31 март ученичката налетяла със своя Civic в спряла на червен светофар Honda CR-V. Според полицията скоростта при удара е била ниска, а момичето е било пристегнато с предпазен колан и ако дефектната въздушна възглавница не била сработила, катастрофата щяла да се размине с уплах и попълване на застрахователни бумаги.

Загиналата девойка е десетата поред жертва на еърбеговете Takata. Заради тях девет души са намерили смъртта си в автомобили Honda, а един - във Ford. От японския производител заявяват, че фаталният Civic е подлежал на отзоваване за безплатна подмяна на опасния възел, за което собственикът е уведомяван неколкократно, но така и не се е явил в някой от сервизите на марката.

От Honda обещават да проучат внимателно всички обстоятелства около последната трагедия и да удвоят броя на служителите си, които контактуват със собственици на автомобили с опасните въздушни възглавници Takata. Проблемът е, че много от тези коли вече са сменили по няколко притежатели и уведомяването им понякога се оказва невъзможно дори с помощта на полицията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини