Отидете към основна версия

8 243 4

iPhone 7: Еволюция вместо революция

  • apple-
  • iphone 7-
  • iphone 7 plus

Apple представи официално новите си смартфони iPhone 7 и 7 Plus на церемония в централата на компанията в Калифорния. Промените спрямо "шестицата" не са много, но според експерти са важни и могат да се смятат за преходен етап към революционния iPhone 8, който трябва да излезе догодина.

Ключово изменение в дизайна на iPhone 7 и 7 Plus е липсата на пластмасови детайли на задния панел. Те са изместени към ъглите и придават на апаратите по-завършен вид. Корпусът от стъкло и алуминий преминава триизмерно полиране, след което металът се йонизира. По този начин се постига максимална наситеност на цвета, а стъклото се слива с алуминия. Емблемата на Apple от неръждаема стомана е буквално излята в задния капак.

Новият iPhone разполага със защита от вода и прах по стандарта IP67. Слотът на SIM картата, например, има тънко гумено уплътнение.

Гамата от цветове е по-богата. Познатите Silver, Gold и Rose Gold са допълнени от гланцово черно. Предлага се и ново покритие Jet Black, постигнато с деветкратно аноридане. Space Gray остава в историята.

Диагоналите на екраните остават същите като при iPhone 6S и 6S Plus. 4.7-инчовият iPhone 7 и 5.5-инчовият 7 Plus имат практически еднакви размери с предшествениците си. Самите дисплеи HD Retina обаче са подобрени. Яркостта е увеличена с 25%, поддържа се HDR и вече е значително по-лесно да се чете и да се разглеждат снимки под преки слънчеви лъчи. Резолюцията на екраните е съответно 1 334х750 и 1 920x1 080 пиксела. Запазена е функцията за разпознаване на силата на натиск Force Touch.

Двата модула на 7 Plus са най-сериозната новост при камерите. Подобрения обаче има и при базовия модел. 12-мегапикселовата му камера има апертура ƒ/1.8, работи с 60% по-бързо и с 30% по-ефективно. Оптичната стабилизация, която преди предлагаше само 6s Plus, вече е налична и за обикновената "седмѝца".

Вторият модул на двойната камера при 7 Plus (също 12-мегапикселова) представлява широкоъгълен и телеобектив. Първият се включва по подразбиране, а ако се чукне по екрана два пъти, се задейства вторият. Ако пръстът се задържи на дисплея, образът се увеличава до 2х. Тъй като това става с помощта на телеобектив, качеството е четири пъти по-високо. Изображението може да се уголеми до 10 пъти по софтуерен път.

Според Apple новите "айфони" снимат значително по-добре при слаба светлина. Камерите са снабдени със светкавици True Tone Quad-LED с четири светодиода (два бели и два жълти) за по-качествено предаване на цветовете, 50% по-висока яркост и по-далечен обсег.

Новият чип ISP обработва двойно повече данни. Може да извършва по 100 млн. операции при обработката на всяко изображение - определя автоматично експозицията, фокусната точка, баланса на бялото и т.н. Технологията за автоматично обучение разпознава какво има на кадъра, гаси шумовете и може да добавя липсващи елементи и всичко това за 25 милисекунди.

iPhone 7 и 7 Plus очаквано получават нови 4-ядрени 64-битови процесори Apple A10 Fusion. Построени са на базата на 14-нанометровата технология FinFET и харчат по-малко енергия, въпреки че са по-производителни. Потреблението на двете по-бавни ядра е 1/5 от това на по-бързите. Графиката работи 1.5 пъти по-ефективно, отколкото при iPhone 6s, и тройно по-бързо, отколкото iPhone 6. Новите смартфони харчат двойно по-малко енергия от предшествениците.

От гамата отпадат 16- и 64-гигабайтовите версии. iPhone 7 и 7 Plus ще се предлагат с вградена памет с обем 32, 128 и 256 GB. Видеата във формат 4K заемат много място, но слот за карта microSD отново няма.

Капацитетът на акумулаторите по традиция не се съобщава. От Apple съобщава единствено, че iPhone 7 работи 2 часа повече от 6s, а iPhone 7 Plus - с час по-дълго от 6s Plus. По непотвърдена информация базовият модел има акумулатор с капацитет 1 960 mAh (1 715 при 6s), а iPhone 7 Plus - 2 910 mAh (2 750 при 6S Plus).

Както се спекулираше отдавна, новите смартфони на Apple нямат традиционен 3.5-милиметров аудио изход. Музика може да се слуша през порта Lightning или през Bluetooth. Старите слушалки могат да се включат чрез преходник с цена $9.

Бутонът Home вече разпознава силата на натиск, изработен е от стомана и реагира тактилно с вибрация. На първо време тази опция ще работи само с приложенията на Apple, но по-късно ще бъде интегрирана и в програмите на външни разработчици. За първи път в историята на iPhone са налични стерео говорители. Звукът от тях е двойно по-силен и прецизен.

Продажбите на iPhone 7 и 7 Plus започват на 16 септември в 25 държави. Всички цветове без Jet Black струват $649 за 32-гигабайтовата версия. "Черният оникс" ще бъде достъпен само в интернет магазина на Apple с памет 128 и 256 GB и с договор при избрани оператори. Цената на iPhone 7 Plus с 32 GB е $769.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Apple призна за първи проблем с iPhone 7

    По-малко от денонощие след представянето на новите iPhone 7 и 7 Plus от Apple признаха, че новите апарати страдат от недостатък. Оказва се, че най-шум ...
    09.09.2016
    14 975
    3