Отидете към основна версия

2 210 0

Българска апаратура излита до Марс

  • бан-
  • марс-
  • космос-
  • вселена-
  • русия

Чакат се уникални данни

Снимка: БАН

Българската апаратура „Люлин-Фобос“, създадена от учени от БАН, излита към Марс днес в 23:16 ч.  московско време от Космодрума "Байконур". Ракетата "Зенит 2" ще изведе междупланетната космическа станция "Фобос - Грунт", която ще се отправи към планетата Марс. Мисията на полета е част от мащабен международен проект за изследване на повърхността на спътника на Марс "Фобос".

Продължителността на мисията ще бъде около 3 години, съобщиха от БАН.

Измерванията с българската апаратура ще се провеждат по трасето на космическия апарат към Марс, в орбита около червената планета и на повърхността на Фобос. Подобен експеримент се планира за първи път в космическите изследвания и се очакват уникални данни, свързани с характеристиките на радиационните полета в междупланетното космическо пространство и около Марс, с повишаване на радиационната безопасност на бъдещите екипажи към Марс и на технологичните системи. Апаратурата беше предадена на руската страна през 2009г, премина успешно всички предстартови изпитания и е монтирана на космическата станция “Фобос-Грунт”.

 

Апаратурата, която е монтирана на междупланетната станция, трябва да се завърне на Земята и да достави в херметическа капсула 200 грама от повърхностното вещество на спътника "Фобос". Данните от физико-минералогичните свойства ще дадат много ценен отговор за това - от какво са изградени планетите.
Част от марсианската мисия е и апаратурата "Люлин - Фобос", създадена и изработена от екип от учени от Института по космически и слънчеви енергии към БАН. Чрез уникалното устройство ще бъдат направени всички радиационни изследвания и замервания по пътя до червената планета.

 

Ето и още информация за проекта "Фобос-Грунт":

Основната цел на руския проект с широко международно участие “Фобос-Грунт” е изстрелване на междупланетна автоматична станция към Марс, вземане на проби от повърхността на спътника му Фобос и доставянето им обратно на Земята за изследване на структурата и физико-химическите им характеристики, което може да даде информация за свойствата на реликтовото вещество на Слънчевата система.
Научните задачи на проекта включват и доставяне до Фобос и връщане обратно на Земята на биокултури, изследване на ролята на сблъсъците на небесните тела в образуването на планетите от земната група, в еволюцията на техните атмосфери и реголит, изследване произхода на марсианските спътници, на физическите условия на околопланетната среда, мониторинг на сезонните и климатически вариации.
Станцията ще носи и първия китайски спътник за изследване на Марс Yinghuo 1. Общата продължителност на мисията “Фобос-Грунт” е около три години.

 

Ще се провеждат и радиационни изследвания с апаратурата “Люлин- Фобос” (спектрометър за измерване на заредени частици), създадена от ИКСИ-БАН в кооперация с учени от Института по медико-биологични проблеми -РАН и Националния институт по радиологични науки-Япония.

Целите на експеримента “Люлин- Фобос” са:
• Изследване на радиационните условия и дози на облъчване в хелиосферата на разстояния от 1.0 до 1.5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство.
• Оценка на радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.
• Верификация и актуализация на моделите на радиационната обстановка и оценка на радиационния риск за екипажите на бъдещи пилотирани междупланетни полети.
• Сравнение на дозиметричните характеристики в околоземното, в междупланетното пространство и около Марс чрез едновременни измервания с апаратури на ИКСИ-БАН със сходни параметри, работещи на Международната космическа станция и други спътници около Земята, и на “Фобос-Грунт”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини