Отидете към основна версия

3 138 14

Последното пътешествие на Concorde 

Последният свръхзвуков самолет от противоречивите Concorde, който е напуснал завода се оказва и последния, който е извършвал редовни полети. Наречен Alpha Foxtrot, той бива спрян от кръстовсване на небето преди повече от 13 години и съвсем скоро бива транспортиран в летището на Бристъл - Филтън, където ще стане част от авиационен музей, който се очаква да бъде открит.

Преместването на струващия близо 23 милиона долара самолет е извършено със стандартен влекач, като влизането в специално подготвения хангар е било леко стресиращо, тъй като между крилете и стените на хангара разстоянието е било само 1 метър от страна. Alpha Foxtrot е последния от оцелелите общо 18 Конкорда, които намира подслон. Всъщност от създадените 20 самолета само 14 влизат в употреба разделени между Air France и British Airways. Последният му полет се извършва на 26-ти ноември и точно Филтън е летището, на което се приземява, а от там Aurbus UK го вкарват за съхранение.

Създаването на Concorde през 60-те граничи с проекти като кацането на Apollo на луната. Първият полет се случва през 69-та, а първият комерсиален през 76-та година. Поради екологични причини на самолетите са разрешени само няколко въздушни пътя, а и петролната криза не дава положителен тласък на луксозните полети.

Ян Грей - ръководителя на Aerospace Bristol споделя, че не може да бъде по-щастлив от посрещането на Concorde 216 в новопострения за него дом в музея и очаква първите посетители в началото на лятото да го оценят подобаващо. Смелият проект наречен Concorde е нещо, което вече е оставило сериозна следа в историята на летателните апарати - още не сме виждали втори такъв проект да стигне до летищата по света.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини