Отидете към основна версия

3 392 2

Сгъваем щит спира куршумите

  • щит-
  • кевлар

Вдъхновен от древното японско изкуство оригами лек щит може да смени сега използваните от американските органи на реда огромни и тежки приспособления за защита от неприятелски огън. Изобретението е дело на учени от Университета "Бригъм Йънг" и се състои от 12 слоя кевлар, нагънати по техниката йошимура.

Новият щит се побира дори в малък автомобилен багажник, разгъва се за не повече от пет секунди и осигурява прикритие на двама-трима души едновременно. Тежи само 25 кг и издържа на изстрели от 9-милиметрови куршуми от пистолети .357 Magnum Magnum и .44 Magnum.

Лари Хауъл, шеф на екипа, създал бронирания "параван", смята, че изобретението би могло да има и по-широко приложение. Според професора по машиностроене изобретението може да се използва за защитно средство в училища или за спасение на цивилни в извънредни ситуации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кевларени влакна и в летните гуми

    SUV моделите бързо се превръщат в предпочитания избор за търсачите на приключения, градските шофьори и любителите на занимания на открито. Комбинац ...
    18.04.2018
    8 740
    2
  • Гуми с кевларени нишки

    Ръбовете на бордюрите и дълбоките дупки сериозно нараняват структурата на гумата. Повредена страница на гума обикновено означава замяна с нова поради ...
    18.01.2018
    16 998
    6