Отидете към основна версия

16 344 15

Холандци замениха дизела с мравчена киселина

  • мравчена киселина-
  • дизел-
  • автобус-
  • hydrozine

Мравчената киселина или позната още като метанова киселина е най-простата карбоксилна киселина. Тя се произвежда и от насекоми, и от растения. Съдържа се в копривата, в някои иглолистни растения и в оцета.

Група холандски учени решават да я използват в качеството на гориво и създават автобус, разполагащ с екодвигател, който работи с мравчена киселина. Идеята им е този вид гориво да замени в градския транспорт дизеловите мотори.

Към момента експериментът на холандците показва, че с един резервоар от 30 литра, автобусът може да измине 200 километра. При това иновационният автобус е абсолютно безопасен за околната среда.Изобретателите изтъкват факта, че освен безопасна и безвредна, мравчената киселина е и доста евтина. Технологията на холандците е наречена Hydrozine, а най-просто се обяснява с разпадане на мравчената киселина пд въздействието на катализатори, на водород и въглероден двуокис.

Така се генерира електричество, необходимо за монтирания електромотор. Последният е на компанията VDL. Първите автобуси с технологията Hydrozine ще бъдат пуснати в експлоатация към края на годината. Станциите, които ще ги зареждат ще са аналогични със сега съществуващите бензиностанции.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини