Отидете към основна версия

8 296 12

В руски ядрен център копаели биткойни

  • суперкомпютър-
  • биткойн-
  • майнинг-
  • внииэф

Руската Федерална служба за сигурност е задържала двама инженери от Федералния ядрен център в гр. Саров, Нижегородска област, които използвали суперкомпютър за добив на криптовалута, съобщава Mash. Научноизследователският институт по експериментална физика (ВНИИЭФ), в който работят "миньорите", се занимава с проектиране и производство на боеприпаси за ядрени оръжия.

Суперкомпютърът бил купен през 2011 г. и към онзи момент бил най-мощният в цяла Русия. Като всяка подобна машина не бил включен към интернет, но двамата инженери успели по някакъв начин да го присъединят към компютърната мрежа на института и да инсталират софтуер за майнинг на биткойни.

Отделът за сигурност на ВНИИЭФ се натъкнал на далаверата съвсем наскоро и не било ясно от колко врече изчислителните мощности на института са впрегнати в добив на криптовалута. На двамата провинили се инженери е забранено да напускат страната, но и до този момент не са уволнени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Копаели биткойни в облак на Tesla

    Онлайн хранилище на Tesla Motors е било хакнато, а изчислителните му мощности са ползвани за добив на криптовалута, съобщава компанията за кибер безоп ...
    21.02.2018
    3 519
    3