Отидете към основна версия

48 426 36

Безключово запалване убило поне 28 души

  • безключов достъп-
  • безключово запалване-
  • безопасност-
  • въглероден окис

Системите за безключово стартиране и гасене на двигателя стават все по-популярни. Понякога обаче удобството да влизаш в колата и да "палиш" без дори да вадиш ключа за колата от джоба може да има трагични последици.

Най-малко 28 души в САЩ са били убити от въглероден окис от 2006 г. насам, след като са забравили да изключат двигателя, твърди New York Times. Поне 45 пък са се натровили сериозно, като някои жертви са получили необратими увреждания на мозъка.

Безключовото запалване влиза в стандартното оборудване на почти половината нови автомобили, продавани в Щатите. Масовото навлизане на тези системи повишава драстично риска от натравяне след забравяне на работещ мотор при паркиране в закрито пространство.

Съвременните двигатели работят толкова тихо, че шумът от работата им дори не се чува. При по-продължителен престой в гаража, например, собственикът дори не разбира, че въглеродният окис от ауспуха го трови.

Въпреки растящия брой фатални случаи производителите все още не са започнали да внедряват системи за защита от опасна концентрация на смъртоносния газ. New York Times припомня, че от Американското дружество на автомобилните инженери (SAE) и Националната служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) вече са предлагали системите за безключов достъп да предупреждават собственика ако двигателят на колата продължава да работи напразно прекалено дълго.

Някои производители все пак предприемат самостоятелни мерки срещу риска от натравяне с въглероден окис. Моделите на Ford, например, се оборудват със система, която гаси мотора ако е работил на празен ход в продължение на половин час. По независими оценки такава модификация бе струвала на компаниите по-малко от $500 000 (€420 000) на година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ADAC: Новите коли се крадат за 18 секунди

    Германският автомобилен клуб ADAC публикува резултатите от тест на системите за безключов достъп на 237 автомобила от 30 марки, както и три мотоциклет ...
    02.02.2019
    38 619
    44
  • Хакери отварят Tesla за две секунди

    Екип от специалисти по компютърна безопасност и промишлена криптография (COSIC) от Льовенския католически университет в Белгия откри пробив в сигурнос ...
    11.09.2018
    8 089
    15
  • Да изчезнеш за 20 секунди

    Не ще и дума, че безключовото стартиране на двигателя е практична екстра. За съжаление освен риск от нещастни случаи в затворени пространства тази опц ...
    27.05.2018
    14 313
    7
  • "Голите" коли изчезват след 2021 г.

    Европейската комисия публикува списък със задължителни системи, с които ще трябва да бъдат оборудвани всички нови автомобили, продавани на територията ...
    18.05.2018
    34 622
    64