18 Май, 2018 12:23 34 601 64

"Голите" коли изчезват след 2021 г.

  • безопасност-
  • сигурност

Европейската комисия публикува списък със задължителни системи, с които ще трябва да бъдат оборудвани всички нови автомобили, продавани на територията на ЕС след 2021-ва. Целта е за 10 години да бъдат спасени 7 300 човешки живота, съобщава AutoExpress.

След три години базовото оборудване на всички нови коли в Европа ще включва система за автоматично спиране в екстрени ситуации, камера за движение на заден ход (задължителна в САЩ от този месец) и парктроник, функция за разпознаване на умората, подобрени обезопасителни колани, подобрена защита при страничен удар и мигащи стоп светлини при рязко спиране.

Освен това базовата комплектация на всеки модел ще трябва да предлага алкохолни тестери, които пречат на пиян водач да стартира двигателя, "черна кутия" (регистратор на аварийни данни), система за защита на пешеходци и велосипедисти при удар, функция за поддържане на движението в лентата и предупреждаващ сигнал при превишаване на позволената скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижся

    79 20 Отговор
    хахахахаххахаххахахахахахахахаххахаа гуд лък

    Коментиран от #48

  • 2 мммм

    105 2 Отговор
    "предупреждаващ сигнал при превишаване на позволената скорост"
    Това, ще е любимото на шофьорите !

    Коментиран от #3, #44

  • 3 Иво

    87 1 Отговор

    До коментар #2 от "мммм":

    Това ще е "екстрата", която най-бързо ще ѝ хванат цаката как се изключва

    Коментиран от #61

  • 4 Driving pleasure

    163 23 Отговор
    От всичко изброено не видях нито едно, което да е нужно на кой да е шофьор!!! Целта определено е да върви търговийката. Тъй като производителите не могат да продават ненужните екстри те стават задължителни... а след малък ериод от време ще почне и лудо тичане по сервизите щото тая електроника е свръх ненадежда...
    Еврео-глупостите са просто безкрайни!
  • 5 падналия ангел

    95 10 Отговор
    Е те ще почнат да ги продават и с професионален шофьор в комплект! Тия от Еврокомисията не може ли да си бъркат по дупките и да ни оставят на мира!
  • 6 mediator37

    95 6 Отговор
    Богатите концерни лобират в своя полза, за да печелят пари и да отстранят нискотехнологичните ценови конкуренти.
    Ако фризьорите имаха лоби все едно да задължат със закон всеки по два пъти на месец да ходи на фризьор за оформяне на коса, мустак или брада и преглед дали не расте косъм наобратно с цел запазване на здравето му.
  • 7 Христо

    62 63 Отговор
    Ма такива глупости пишете, че чак нямам думи. Айде някой да обясни коя от екстрите е излишна! Тая дето няма да позволи на пияна кирка да тръгне с колата и да смачка нечие дете? Или тая дето няма да те остави да заспиш и най-малкото да се пречукаш? Или тва че ще ти се включват аварийните при екстремно спиране? Трябва да ги въвеждат тези изисквания! Кой е останал недоволен след като абс стана задължителен дори за базовите мидели? Или има недоволни като есп го направиха задължително за да те опазят да не поднесеш зимата някъде? Карайте си жигулките тогава, ни абс имат, ни есп па кво да говорим за другите екстри.
    Та преди да се размрънкате и да започнете да плюете се замислете! Всеки иска да се чуства сигурен на пътя, а няма гаранция, че срещу теб няма да тръгне някой пияница или преуморен и заспиващ на волана водач. Пък и като дойде време да си купим кола от 2021 системите вече ще са разучени и евтини за ремонти ако се налага.

    Коментиран от #9, #10, #11, #59, #63

  • 8 гост

    55 4 Отговор
    Ако има бутон за изключване то само ще натежи на колата и ще харчи повече заради десетките килограми добавено тегло от кабели, сензори, компютри и дисплеи. Накрая е все тая като няма свестен човек зад волана.
  • 9 Гост

    60 15 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Много ги разбираш гледам... Това си е чист лобизъм и допълнително следене. 1во черната кутия в автомобил... ебаси простотията. Просто още един начин за слушане. Сигнал за преминаване на лентата.... - простотия. Ние ленти нямаме то ще сигнализира. Отделно ако си толкова сляп и разсеян да не виждаш, че си преминал лентата... лошо. Това с аварийните мигачи е ок но него и в момента много коли го имат. Камера + парктроник си е екстра, която е полезна но да е задължителна си е чист лобизъм за товарене на сметката. До сега всички са паркирали без тези екстри. Некадърните и камера да имат пак ще жулят брони. Разпознаване на умората - лобизъм и простотия. Всеки може да разпознае, кога е изморен. Колата дали ще ти го каже или не едва ли ще те накара да спреш ако си решил да не го правиш. Това със сигнала за превишена скорост е напълно излишно и няма какво да се коментира. И сега доста коли го имат и никой не го използва. А за АБС и ЕСП някой те е излъгал, че са задължителни. Просто се наложиха на пазара с времето. Специално за ЕСП познат има Рено Меган 2009 та година, което стандартно няма ЕСП а колата има почти всички екстри за модела. Така че.... не се изказвай неподготвен.
    За съжаление ще дойде ден в който нормалните коли ще бъдат забранени а по пътищата ще се движат само автономни...

    Коментиран от #27, #43

  • 10 Driving pleasure

    59 8 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Ахахахах ти уби вожда бе! Ако не спазваш дистанция тия аварийки не да мигат ми на морски фар да почнат дасветят пак си се ударил! Системите за предупреждаване за умора сао "предупреждават" изпищяват и толкова - ти продължаваш да си караш. А ако ми покажеш кола 2018та която поне оционално да има дрегер ще съм ти благодарен - ми то пиян няма да може и в такси да се качи щотото няма да запали - тъпотиите ви нямат край!
    20 години съм карал коли без АБС проблем не съм имал, последните ми 2 са АБСи тракшъни и бла бла простотии и освен ядове че все някой датчик е преджасал за друго не ми трябват - все така не "заключвам" колелата както и със старите...
    НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАРАТЕ!!! докато разчитат на малоумна ненадеждна електроника все така ще си мрете по пътищата!
  • 11 gnida

    38 6 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Това не са екстри , а ограничения ! Първо ще платим повече за автомобил , защото има тези софтуерни глупости по него ... После ще платим на някое пишлеме за побазика софтуера на колата и да ни го направи пригоден ! А карането пиян е много лесно , просто надуваш един балон трезвен и го ползваш на дрегера в колата .... Е виж , ако има и ирисова диагностика в момента на пробата или днк тест , да се разбере дали ова е собственика на аутото ... Аве що не инсталират и джакузи в колата , да има и екстри ... Аз в моята искам барбекю .... и ледогенератор , щото като ме хване умората и немога да шофирам да разпусна и да се освежа ....
  • 12 гнида

    19 2 Отговор
    П.п. От изброените камерата за заден ход и парктроникът са наистина нужни .... Системата за спиране в "екстрени" ситуации е нож с 2 остриета !
  • 13 Ангел

    12 19 Отговор
    Ами да, ще оскъпи колата. Не знаете ли че когато въвеждат задължителните колани и airbag в колите, цената им скача с около 5 пъти? Според мен това са добри екстри, които е добре да ги има и ако ми кажете в това какво лошо има колата да е снабдена с дрегер, непозволяващ пиян шофьор да кара автомобила или да се движи с 200, за да могат да покажат колко бързо могат да ларат, ще се съглася. Черната кутия е замислена като тази на самолетите, за да се разбере в случай на инцидент какво точно се е случило- дали грешката е шофьора или автомобила е имал проблем. Винаги може да се намери "решение" за датчиците, но в същото време вместо да се чудите как да ги изключвате, се замислете защо се слагат. Точно заради пияни или шофьори каращи с превишена скорост стават най-много катастрофи. Уморените шофьори също рискуват живота си и на тези, които са на пътя. Датчика за следене умората на шофьора е заложен в камионите под формата на тахограф от дълго време.

    Коментиран от #15

  • 14 я си трай

    33 4 Отговор
    А може ли тоя от ЕС да ми еде нуя.
  • 15 Зорлем

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ангел":

    Въпросът, както винаги, е къде и кой определя "границата" за това кое е полезно и кое вредно, или кое е необходимо и кое е глезотия, и т.н.

    И в нито един момент не трябва да се забравя с какво е постлан пътя към ада!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Таралясник

    19 0 Отговор
    Слушайте, всички, каквото и да обсъждате тук същината се свежда до 2 варианта: 1. Това е фейк или просто преувеличение; 2. Някакъв проект съставен или от изявено болни мозъци, или от платени лобистки мекерета и не би следвало да се опитвате да ги разберете, още по-малко на логична база. Единственото във втория случай е надеждата, че все пак някакъв здрав разум ще се намеси и няма да се стигне до там.
  • 18 Христо

    6 20 Отговор
    Там Гостовете и подобните които са ми кометирали коментара и дето се правят на разбирачи. На единия мегана му нямал есп... Дай номер на рамата да го видим тоя меган няма ли или е изкорубен или вземи прочети за есп малко и ще видиш кое е задължително и кое не. Другия пък ква му била файдата като му святкали мигачите, ако не си спазвал дистанция и да светели и да не светили ще се натресеш... Ми теб като те гледам си се натресъл вече май. Хората ги правят тея мигачи така за да се подаде сигнал, че става нещо и да се намали от рано. Ако си тъп никой не може да те спре. И сега има коли с такава екстра, но не е задължителна. Дайте да затрием всички системи от рода на есп, тракшън, спирачния асистент, абс... Тогава колите ще са китки!
  • 19 123

    24 1 Отговор
    просто ви подменят ценностите.
    Вече не е ценно да си опитен шофьор ами е ценно да си платиш за изброените екстри.
    Бачкай яко за да си платиш, робе.
    Спокойно можеш да си оглупяваш на воля.
    На тия отгоре им трябват безмозъчни роботчета.
    Идва времето когато няма да си сигурен какво ще те изкомандва колата ти. Щото се бил свързал с интернет и бил разбрал нам-кво си.
  • 20 Гост

    20 2 Отговор
    Добре дошли в света на веганите уфолози тире джендъри. Купете си стара кола докато са още евтини
  • 21 Гост

    20 0 Отговор
    Малиий, записвам на курсове по микроелектроника и ембедид програмиране. Махнаха крика и гумата, сложиха платките. И сега 'кво и поялник ли трябва да си нося с мен? Курсът по ембедид програмиране става задължителен сосе БЧК, в случай че ми откаже камерата за задно виждане или колата спре рязко на магистралата в най-лявата лента заради повреда в системата за "екстрени ситуации"
  • 22 Ганчо

    18 0 Отговор
    Брях, още 3 години ще дрифтя с "Алекото"!
  • 23 Случаен

    16 21 Отговор
    Колеги,от два месеца управлявам МБ S 2014. Нямате на представа как екстрите за които говорите Ви пазят и помагат! Даже понякога се дразня,че те ми изземват функциите на водач! Повярвайте ми,те(екстрите) Ви дават почти 100% сигурност! Например,след 700 км активния асистент за внимание като начало Ви кани със сигнал да си починете като Ви предлага да Ви намери място за почивка... Ами Дистроника плюс с помощник пилот -- единственото което сте длъжни -- да държите ръцете си на волана--той сам се върти... Ами нощното гледане... Ами движението в лента--ако настъпите лентата волана се връща и отпуска газта... Ами това че до 70 км не можете да блъснете човек или препятствие... Ами активния асистент за мъртвия ъгъл... И още колко неща които Ви пазят живота,здравето,нервите! Повярвайте ми,тези които говорят срещу тези екстри просто не са запознати или никога не са ги виждали!

    Коментиран от #50

  • 24 пиняк

    10 7 Отговор
    Това с дрегера най не ми се понрави . Това означава ,че няма да има коли по бг пътищата , че то 90% си караме пияни. В колко фирми съм работил до сега в София , във всичките се пие с литри по време на обедната почивка. И аз под 200 грама водка не сядам зад волана , и така вече 20 години.

    Коментиран от #47

  • 25 ПНСД

    6 15 Отговор
    И всички разбират от всичко...
    Всички системи са безполезни... Да... И всички тука карат чисто нови коли с изброените екстри и нещо не им харесват...
    Като разбирате много защо не работите в развойните отдели на производителите?
    п.с. Новите коли са гадни!!! Карайте си старите, супер са!!! Няма датчици -> нищо не се чупи!!! Аз ще си карам новата... нали съм балък...

    Коментиран от #29, #46

  • 26 Димитър

    14 3 Отговор
    Колкото по-далеч от тия самозабравили се еврочиновници (де-факто престъпници), и този фашистки същз, толкова по-добре! Никога не е късно да излезем от европейския тумор, от нас зависи!!!

    Коментиран от #40

  • 27 бмв е39

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    а рено мегана кола ли е първо е предно второ е слаба марка и трето при предното системи не помагат
  • 28 тъпаци

    23 1 Отговор
    спасяват 7200 за 10г. а иначе от мизерия и мръсотия , цигари, рак и какво ли не ще умрат 100 000 повече.... света тотално е извратен под ботуша на трансантлантическтие ценности.... да пускат ракетите и да се свършва
  • 29 Random

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "ПНСД":

    Тая пролет бях в Германия с G31 530d X-Drive(под наем, ама беше на под 10 000км).
    Вс. екстри почти, и да ти кажа не ми се понрави.
    Мощност има, добре вози, комфортна е, ама си като в клетка - няма тръпка.
  • 30 Кофти

    7 12 Отговор
    Така като гледам само бъдещи автомобилни състезатели са коментирали по-горе.. Ама то статистиката си го показва, затова сме на 1во място по смъртни случай и размазали се със старите си щайги..🙄

    Коментиран от #33

  • 31 ЯХО

    23 1 Отговор
    Автомобил с такива екстри ще бъде достъпен за много малка част от населението, защото ще бъде с висока продажна цена и още по - скъпа поддръжка. Най - добрата защита срещу ПТП винаги ще бъде доброто възпитанието и съобразителността на водача и другите участници в движението.
  • 32 ГГГГГ

    14 4 Отговор
    Да ни е честито повишението на цените на колите. Едно 3000-4000 евро нагоре заради тези "екстри". Какъв е смисъла да има и парктроник и камера за заден ход?

    Коментиран от #51

  • 33 Зорлем

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Кофти":

    В множествено число се пише "случаи", т.е. присмял се хърбел на щърбел.
  • 34 hater

    7 1 Отговор
    Тези всичките тъпотии невиждам работещ човек в българия да може да си ги позволи и да поддържа скапаната електроника на тея боклуци/екстри/.предлагам тез дето задължават хората да ползват тез г..на да и.ги качим за марс с еднопосочен билет
  • 35 Ghost Navigator

    2 3 Отговор
    То тогава Путкин няма да продаде нито една Лада в ЕС......
  • 36 Евромаймунеци

    9 2 Отговор
    А система за автоматично ускорение? Защото ако отзад те следва бесен бус (баничарка, ван), спирачките не оправят работата!!! Май най-добре да спрат да си чешат кратуните, като маймуните които измислиха безумието да цъкаме на бисквитките за всеки сайт, ами да накарат полицията да работи!!!
  • 37 ИВАН

    12 0 Отговор
    Гнусни и нагли лицемери - замислили се за хората, тровят ги и морят отвсякъде, и ги искат да са само с промити мозъци и педали.
  • 38 saндан

    1 12 Отговор
    От коментарите надолу става ясно,че няма нужда от нови закони,камери,ограничения и т.н. и т.н.!!Семето е сбъркано,манталитета е 200 години назад от средноевропейския,и си заслужаваме трепането по пътищата!!
  • 39 дивака

    1 2 Отговор
    ТЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ Я ПОБЪЛГАРЯТ ........
  • 40 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Димитър":

    Излез ти! На мен ми е добре! Кеф ти Русия,кеф ти туркия! Може и Китай,но моля да се съобразяваш с волята на мнозинството! Или имаш някакво друго виждане?
  • 41 sim1

    5 3 Отговор
    Аз предлагам по почина-касов апарат/SIM карта за директен достъп,в автомобилите SIM карта/NAVI/кредитна карта вързани към КАТ и директно да си дърпат парите :)
  • 42 васик атанасова

    6 0 Отговор
    ПАК ПАРИ
  • 43 Tttty

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    ESP е задължителна от няколко години. 2009 не беше. Сега е по закон монтирана във всички коли.
  • 44 мангалезич

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мммм":

    Свиква се, GPS-a има такава функция но не я изключвам.
  • 45 Да добре

    13 0 Отговор
    Лобизъм и то много прозрачен. Цел продажба на все по нови автомобили натъпкани с глупави ”екстри”.Под предлог мислене за потребителя .Забраната на кривите краставици ,розови домати,прахосмукачки до 900W.
  • 46 ПНСД

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "ПНСД":

    F90 пробва ли... Недей и тя е същият кенеф... И при нея няма тръпка...
    п.с. Много ми е интересно какво шофираш?

    Коментиран от #53

  • 47 поредния алкохолизиран импотентен късопи

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "пиняк":

    Не си избивай комплекса за малоценност с демонстрации колко си велик,щом издържаш на 200 гр. Водка и не си припаднал
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Расулюлах

    3 0 Отговор
    Ясно ясноо за нас магарето е бъдещетоо
  • 50 Христо

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Случаен":

    Скрии са ве и ти си от извратените, които не могат да карат! Според масата дето ми начука коментари и - истинската кола е гола като пушка от към екстри за безопасност. Виж сигурно трябва да има кожен салон, да е черна и с цигански проекторчета на логото на марката, може и някой цветен габарит да има. Те това искат, а ти им разправяш за системите за безопасност на мерца ти...

    Коментиран от #54

  • 51 123.300д

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГГГГГ":

    То ако е толкова малко пак бива-ще слагат китайски с марка Бош примерно и познай-здравей сервиз,пак съм тук
  • 52 оооо

    0 0 Отговор
    да пием водка с някои
  • 53 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ПНСД":

    Що се питаш сам?
  • 54 Random

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Христо":

    Що не си "гледаш работата"?
  • 55 France auto 3000

    1 0 Отговор
    Супер кеф, край за автомобили като Дачия !
  • 56 Гала

    4 0 Отговор
    Целта е за 10 години да бъдат спасени 7 300 човешки живота - не мисля, че е нужно! Планетата е свръх пренаселена, така че известно редуциране на числеността на човечеството не само, че не е излишно, ами дори е задължително!

    Коментиран от #57

  • 57 123.300д

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Гала":

    Те в Китай правят повече хора за ден отколкото тия искат да спасят...
  • 58 Евромаймуни

    2 0 Отговор
    Просто ще караме класически коли. По-красиви са, по-са готини и отвътре, по-мощни са и ще си изискаме и данъка им да стане както в УК: символичен!!!
  • 59 Антон1

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    ++++++++++++++++
  • 60 Антон 1

    2 0 Отговор
    Всеки отричащ гореописаните екстри , никога не ги е имал !!!!
    При мен парктроника спаси живота на две годишно дете ! Въобще ме го видях при маневрата назад ! Нито в огледалата ! Добре че слязох да погледна и е този момент дотърча майката

    Коментиран от #62

  • 61 Заза

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    Няма нужда да се изключва екстрата.... Това е като гърбиците на асфалта - никаква полза от тях, но подскача чеането ти и пцуваш кафето в корема си, дето се лашка нагоре-надолу.... Достатъчно е да препрограмираш цифрата за превишена скорост от 40 на 140 или 400 и колата ти ще си остане нормална.... Аз се учудвам на тези префърцунени нововъведения, за автомобила, макар да са разумни и полезни като възможности да ги имаш? Според мен повечето канастрофи стават, поради рязка промяна състоянието на организма поради био-умишленни или стресови въздействия и несъобразяване с пътната обстановка. Скоростта по принцип увлица и не всеки усеща границата, от която връщане назад няма.... Хубаво е да имаш автопилот, но е по-добре да имаш и механично шофиране и автопилот - караш и ако се наложи го пускаш!
  • 62 Евромаймуни

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Антон 1":

    Парккамерата, не парктроника! Това е едно, съвсем друго е в собствената си кола да духаш за алкохол като откачен.... А който и без това е откачен ще намери начин. И без това става въпрос за нови автомобили, ами ако кара кола произведена преди 2012
  • 63 Евромаймуни

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Зимата и с ESP може да поднесе. ABSа не е толкова всемогъщ колкото го изкарват. Ако караш със 120 а пътя е в града (така правят всички бусове/ ванове/баничарки) или е мръсен, прашен и позволява само 60, (примерно!) нито есп нито абс ще те спаси. Такива коментари ме навеждат на мисълта че въобще нямаш опит като шофьор. НЯМА електроника която да компенсира човешката глупост. НЯМА! ВИЖ, мигащите стоп светлини при рязко спиране одобрявам. Но и те, ПАК, ще имат смисъл само ако в главата на тоя зад теб има смисъл!
  • 64 Евромаймуни

    2 0 Отговор
    Лично съм пробвал как се държи нова лятна гума (и то не особено скъпа: (Nexen) при 5 градуса на мокро. Натискал съм спирачка със всичка сила. АБС не се включи. Със старите гуми (Bridgestone) се включваше. И кво кат се включва? Пак няма да спра толкова бързо и сигурно както с новите гуми. Ето за това става въпрос. Не разчитай на електрониката да те спасява. МИСЛИ, взимай си поука от грешките когато шофираш (всеки ги прави) и бъди добър и възпитан спрямо другите на пътя.