Отидете към основна версия

111 724 108

20-годишен TDI на 700 хил. км отвътре

  • skoda-
  • volkswagen-
  • octavia-
  • двигател-
  • tdi

Всеки има поне един приятел, който може да говори с часове колко здрав и надежден е 1.9-литровият TDI на Volkswagen. Този мотор действително е един от последните, в които по стара немска традиция е вложен много повече от нужния ресурс.

Верни ли са суперлативите по адрес на един от най-масовите мотори на VAG от края на миналия и началото на новия век са се заели да установят от британския автомобилен портал Car Throttle. Техен механик отваря двигателя на 20-годишна Skoda Octavia 1.9 TDI с пробег 431 000 мили (693 479 км), за да провери състоянието му от първа ръка.

Видяното потвърждава оценките на феновете - цилиндровите ризи все още носят оригиналните заводски маркери и подвижните части изглеждат в отлично състояние. Въглеродните нагари са в приемливи граници и според специалиста може дори да са допринесли за предпазването на гарнитурата.

Турбокомпресорът също има хлабини в рамките на допустимото, макар че според механика вероятно е сменян с нов. За сметка на това "октавията" е все още с оригиналното си гърне от юли 1998 г., когато е слязла от конвейера. Специалистът отдава доброто състояние на двигателя до голяма степен на правилната поддръжка и редовното обслужване.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини