Отидете към основна версия

11 827 14

Белият дом забрани Huawei и ZTE

  • huawei-
  • zte-
  • забрана-
  • сащ

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който се забранява използването на китайски смартфони на територията на Белия дом и други правителствени учреждения за период от две години. Решението е продиктувано от опасения, че китайските апарати създават риск за сигурността.

Забраната ще засегне най-вече ZTE и Huawei. Американските власти "вдигнаха мерника" на първата компания още преди години и дори я "изгониха" от САЩ за известно време. Huawei пък се опитва изобщо да получи достъп до щатския пазар.

Указът обаче затваря не само вратите на Белия дом пред китайските производители. Забраната важи също за редица доставчици и външни организации, които работят с правителството на САЩ. Според експерти това ще повлече след себе си съществени търговски негативи, тъй като американските служби работят с хиляди контрагенти.

Освен че по данни за първото полугодие Huawei е вторият по продажби производител на смартфони в света, компанията е един от най-големите доставчици на мрежово оборудване за корпоративни нужди като маршрутизатори, комутатори и други устройства. Те също попадат под ударите на забраната.

Представители на Huawei са изразили несъгласие с наложените ограничения и твърдят, че щатските власти не разполагат с доказателства за противозаконно събиране на информация в полза на китайското правителство, в каквото е обвинявана компанията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китайски емисари спешно тръгват към САЩ

    Китай ще изпрати в края на месеца високопоставен представител в САЩ за подновяване на търговските преговори, съобщи днес китайското министерство на тъ ...
    16.08.2018
    2 976
    7
  • Huawei изпревари Apple

    Apple отстъпи на Huawei второто място по продажби на смартфони в световен мащаб през второто тримесечие на годината, сочи статистиката на аналитичните ...
    01.08.2018
    4 259
    14