Отидете към основна версия

11 659 8

10 факта за компютърните игри

  • компютърни игри

Апартаментите в Япония са изключително малки. Често мястото не стига дори за компютър, камо ли за отделно PC за детето. Говори се, че точно затова били измислени джобните игрови конзоли. Тази теорията звучи съмнително, но изброените по-долу факти са абсолютна истина.

1. Схващането, че на компютъра играят най-вече подрастващи, е напълно погрешно. През 2006 г. 93% от игрите за PC и 83% от тези за конзоли са били закупени от лица над 18 години. Средната възраст на клиентелата в бранша е 40 години.
 
2. Първата компютърна игра в историята е SpaceWars. Създадена е през 1961 г. от студента в Масачузетския технологичен институт Стийв Ръсел за компютър PDP-1.
 
3. От създаването на Tetris през 1982 г. по цял свят са продадени 40 млн. копия от играта.
 
4. Идеята за PacMan - главата, която си отваря устата и яде други глави - се ражда в Япония. Твърди се, че разработчикът се вдъхновил от пица, от която липсвало едно парче. Максималният брой точки в играта е 3 333 360. Повече не могат да се спечелят заради програмна грешка на 256-о ниво. Рекордът е поставен през 1996 г. след 6-часов експеримент.
 
5. Най-голямата компютърна сензация в Япония през 1996 г. е Tamagochi - елементарна джаджа с три копчета, в която играчът си отглежда виртуален домашен любимец. Названието се превежда като "яйце, което се нуждае от обич", а авторът е 31-годишната Аки Маита. Най-големият производител на играчки в Страната на изгряващото слънце купува концепцията и печели над $240 млн. от продажби в Азия и Щатите.
 
6. През първия ден от продажбите си компютърната игра Halo2 носи на разработчиците печалба от $125 млн. - повече, отколкото който и да било холивудски блокбастър в историята.
 
7. В Китай са забранени игри, в които има убийства на хора.
 
8. Най-скъпата игра в историята е ShenMue. Sega Dreamcast влага в разработката й $20 млн.
 
9. Най-дълго разработваната игра е Prey. Поръчана е през 1995 г., а излиза на пазара през юни 2006-а. През това време се сменят множество концепции и екипи от програмисти.
 
10. Най-големият производител на компютърни игри в света е Electronic Arts. В компанията работят 5 000 души, които създават игри за $3 млрд. всяка година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини