Отидете към основна версия

15 174 25

Сбогом, Hayabusa!

  • suzuki-
  • hayabusa

След две десетилетия доминация сред най-бързите мотоциклетите на планетата Suzuki Hayabusa остава в историята. 31 декември е последният ден, в който моделът ще може да се купи в Европа. Производството ще бъде прекратено, а останалите складови наличности ще бъдат продадени в Северна Америка, където екологичните стандарти все още позволяват това, съобщава RideApart.

Когато дебютира през 1999 г., Suzuki GSX1300R бе най-бързият мотоциклет в света. Малко след това японските и европейските производители се споразумяха да ограничат максималната скорост на 300 км/ч и Hayabusa остана на върха дълги години. От тогава досега "Соколът скитник" е побеждаван само от Ducati Panigale R и Kawasaki Ninja H2.

Когато през 2016 г. влезе в сила екологичният стандарт Евро-4, японците знаеха отлично, че GSX1300R не ги покрива. Вместо да разработят нов двигател обаче, те решиха просто да пенсионират модела.

Надежда за възраждането на култовия мотор обаче има. От Suzuki са подновили запазените си права върху името Hayabusa и съвсем не е изключено да изправят трето поколение на най-бързия си мотоциклет срещу компресорното Kawasaki Ninja H2.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини