Отидете към основна версия

8 901 19

Колата със 135000 конски сили няма да я бъде

  • bloodhound-
  • ssc

Във Великобритания официално закриха проекта по построяването на най-бързата кола в света. Автомобилът Bloodhound SSC трябваше да е с мощност от 135000 конски сили, а целта на проекта бе да бъде подобрен абсолютният рекорд за скорост на суша. Екипът обаче не успя да намери инвеститори за проекта, които да са готови да се разделят със сумата от 25 млн. паунда в името на рекорда.

Компанията Bloodhound Programme Ltd., която се занимава с разработката на най-бързия автомобил в света от 2007 година, обяви през октомври тази година банкрут, като обвини за това си състояние Брекзит. Истинската причина обаче е свързана с оттеглянето на основните спонсори - трупата Jaguar Land Rover и корпорацията Geely.

В последния си вариант колата, тежаща осем тона и дълга 13.5 метра, беше оборудвана с р реактивен двигател Rolls-Royce EJ200 и хибриден ракетен мотор. Ролята на горивна помпа играе 5.0-литров компресорен V8 от Jaguar F-Type R. Идеята на тази кола беше да успее да преодолее границата от 1 000 мили/ч (1 609 км/ч).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини