16 Октомври, 2018 11:09 9 865 9

Създателят на най-бързата кола фалира

  • bloodhound programme ltd.-
  • bloodhound-
  • ssc-
  • рекорд-
  • фалит
Създателят на най-бързата кола фалира - 1

Британската компания Bloodhound Programme Ltd., на която принадлежи абсолютният рекорд за скорост на суша, обяви банкрут. Фирмата не може да погасява финансовите си задължения и е предадена на външно управление.

Bloodhound развива проект за автомобил със 135 000 к.с., с който да преодолее границата от 1 000 мили/ч (1 609 км/ч). За завършването на Bloodhound SSC, в който вече са вложени милиони и близо 10 години работа, обаче са нужни още £25 000 000 (€28.4 млн.).

В последната си версия свръхзвуковият автомобил има реактивен двигател Rolls-Royce EJ200 и хибриден ракетен мотор. Ролята на горивна помпа играе 5.0-литров компресорен V8 от Jaguar F-Type R.

Миналия октомври Bloodhound проведе изпитания на SSC на авиационна писта в британското графство Корнуол, където автомобилът ускори до 322 км/ч. Следващият етап от тестовете трябваше да се състои на специално подготвено трасе в пустинята Макгадингади в Ботсвана, където SSC да вдигне 966 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англиски педали

    15 2 Отговор
    Ку-ку
  • 2 Може ли някой да ми обясни

    12 11 Отговор
    За чий е нужно да се хвърля толкова труд, инженерен потенциал и пари за да се създаде една абсолютно безполезна вещ, освен рекламния ефект? Рекламен ефект може да се постигне и с компютърна анимация.

    Коментиран от #6

  • 3 Рокера

    11 4 Отговор
    Нищо по-просто.
    Вземаш един стар реактивен самолет, режеш ми крилцата,
    слагаш му колелца и - готово.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 ОБ4

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рокера":

    Точно това си мислех и аз
  • 5 ДОКО

    10 0 Отговор
    ИМАМ ИДЕЯ КАК ТОЗИ ИЗОБРЕТАТЕЛ ДА ГО СПАСИМ ОТ ФАЛИТ..ДА ПРЕДЛОЖИ СЕРИЯ ОТ ТАКИВА КОЛИ ЗА ДЕПУТАТИТЕ ДА МОГАТ ПОСЛЕДНИТЕ И БЪРЗО ДА СТИГАТ ДО ИЗБИРАТЕЛИТЕ..А И АКО ИМ ДОБАВИМ КРИЛЕ ОФЕРТАТА ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТПАДА ПАК СПЕСТЯВАМЕ ПАРА..
  • 6 Е как

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Може ли някой да ми обясни":

    Е как ще е ненужно. Според форумните корифеи бъдещето е на ДВГ, особено на такива автомобили които развиват 100 километра в час за 0,9 секунди като този на картинката. Те щели да бият електромобилите на старт на светофара и да ги изпреварват по магистралите. Автомобили като този били сигурното бъдеще на автомобилите, а електромобилите не ставали за нищо, абсолютно са убедени в това и се опитвате нас да убедят и постоянно ни ги дават за пример. после казват че който не вярва в тези автомобили, а в електромобилите е бил зомбиран и нищо не разбирал от физични закони. Няма как да не им вярваме след като са най-умните на света според тях самите и никой инженер в ракетната и автомобилните промишлености не разбира повече от тях.
  • 7 Да да

    2 8 Отговор
    Когато нещо е нерентабилно, в нормалните държави фалира или се спира проекта. Сами в Раша се копае до дъно.
  • 8 sotko

    0 0 Отговор
    Нарича се технически прогрес - пък и рекорда за скорост по земя е събитие с традиции - може да разровиш исторически. Това е много трудно и опасно така че респект към "самоубийците" които пилотират. Апропо рекорда по вода не е падал от 78г май и всички опитали се са загинали - към 500 и нещо km/h
  • 9 Автомобилист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рокера":

    Сложи го на 2 гуми реактивния самолет с одрезани крилца да те видим, мишок! Много ви е яд, че драгстерите са мноооого по-бързи от грозните ви комплексарски мотори, ама това е положението и винаги ще бъде така!