Отидете към основна версия

28 076 15

Как да си оправите камерата на смартфона, ако не фокусира

  • смартфон-
  • камера-
  • фокус

Най-вероятно всеки е имал проблеми с камерата на своя смартфон и по-точно с фокусирането. В повечето случаи проблемът е или с основната камера или предната sefli камера, но има и случай, когато и двете камери не могат да фокусират. За това има много лесно решение, което действа през повечето време.

Според информация на различни потребители, много смартфони страдат от този недостатък, като iPhone 6, Huawei P10 и Galaxy S8. Не е изключение и последния модел на Samsung, а именно Galaxy S10.

Ако вече сте направили проучване, вероятно сте открили много съвети, включващи рестартиране на устройството, принудително затваряне на приложението за камерата, изчистване на кеша и други. Въпреки това, тъй като този проблем е по-вероятно да не е свързан с хардуера във вашето устройство, ще пропуснем тези варианти за сега. Разбира се, не се колебайте да пробвате всички основни стъпки за отстраняване на неизправността, само за да сте сигурни.

Как да се справим с фокуса на камерата?

Камерата фокусира картината чрез промяна на разстоянието между обектива и сензора. Вашият телефон има набор от малки обективи, които се движат напред и назад, като по този начин променят мястото, където светлината се слива със заснетото върху сензора, което определя какво е във фокус и кое не. Всичко, което трябва да се знае, е, че в телефона Ви се движат малки неща и понякога те забиват.

След като преминете през всички основни стъпки за отстраняване на неизправности, като например принудително затваряне на приложението за камера и рестартиране на устройството, може да опитате още нещо. Ако вашият телефон има ръчен режим на камерата, активирайте го и потърсете настройката за ръчен фокус. Сега опитайте да преместите плъзгача наляво и надясно, за да видите дали това ще промени фокуса. Най-вероятно няма да има ефект, но все пак си струва да опитате.

След като сте опитали всичко от горе изброеното, може да пробвате най-простото, което има най-високата степен на успех. Обърнете телефона си и го докоснете с пръст. В повечето случаи това би помогнало на камерата да се върне обратно във фокуса. Ако това не стане, опитайте да разклатите телефона или да го почукате по-силно върху дланта си. Може да звучи налудничаво да удряте скъпите си нови телефони, но действително този метод понякога помага.

Какво причинява проблема и трябва ли да се притеснявате?

Причините за проблемите с фокусиране на камерата могат да бъдат многобройни и разнообразни, като например вследствие от удар. Ако наскоро сте изпуснали или натиснали телефона си (в зависимост от неговия IP рейтинг), е препоръчително да следите за повтарящи се проблеми.

Ако Вашето устройство не е претърпяло инцидент и се появят някои от горе посочените проблеми, не се колебайте да се възползвате от гаранцията си или да се консултирате със специалист.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини