Отидете към основна версия

14 Юни, 2019 13:37, обновена 14 Юни, 2019 13:37 6 486 13

Най-радиоактивните места в бившия СССР

  • радиация-
  • ссср-
  • чернобил
град Семипалатинск

Минисериалът на HBO, посветен на аварията в Чернобилската атомна централа, предизвика огромен интерес. Чудовищната по своите размери авария прави мястото около централата необитаемо и днес, а малкото украинско градче става печално известно по цял свят веднага след взрива на реактора през 1986-а.

При експлозията в атмосферата са изхвърлени 100 пъти повече радиоактивни вещества, отколкото при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. В бившия СССР обаче има още едно място, което и до ден-днешен е силно радиоактивно. Това е полигонът Семипалатинск в Казахстан.

Именно там СССР провежда ядрени опити от 29 август 1949 година, когато е взривена първата съветска атомна бомба. Днес полигонът държи световния рекорд за брой ядрени взривове на единица площ. Районите наоколо са заселени и се смята, че над 200 000 души са пострадали от радиацията. През 2001 година в град Семипалатинск е открит мемориал на жертвите на Семипалатински ядрен полигон, наречен "По-силен от смъртта".

Заводът "Маяк", който днес се намира на територията на Русия е третото на-радиоактивно място на територията на бившия СССР. Това е държавно предприятие за производство на компоненти за ядрено оръжие, съхранение и регенерация на отработено ядрено гориво. През 1957 година там избухва взрив, при който в атмосферата са изхвърлени над 100 тона радиоактивни вещества. За аварията се разбира чак през 1980-а, когато става ясно, че околните територии са използвани за погреби за радиоактивни отпадъци.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини