Отидете към основна версия

7 405 37

САЩ се похвалиха с хиперзвукова ракета

  • raytheon-
  • хиперзвуково оръжие-
  • хиперзвукова ракета-
  • правопоточен реактивен двигател

Американската военнопромишлена компания Raytheon обяви, че е разработила хиперзвукова ракета от принципно нов тип. Оръжието може да преодолее разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис (3 944 км) за 39 минути.

Ключов елемент от новата ракета е правопоточният реактивен двигател. Именно той различава разработката на Raytheon от аналозите, които по същество са бойни единици, планиращи с хиперзвукова скорост.

Вицепрезидентът на компанията Том Басинг отбелязва, че технологията вече не е научна фантастика и изпитанията на ракетата ще започнат до 2 години. Партньор на Raytheon по проекта ще бъде Northrop Grumman, разработката на новото оръжие ще се финансира по програмата Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, а компонентите на двигателя ще се печатат на триизмерен принтер.

САЩ не смятат руската аеробалистична ракета с ниска радарна видимост и висока маневреност "Кинжал" за пълноценно хиперзвуково оръжие именно заради липсата на правопоточен реактивен двигател. Този тип установки са най-ефективни при 6-7 Мах, но са неработоспособни при ниски скорости и се нуждаят от ускорител за преодоляването на звуковата бариера.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Свързани новини