Отидете към основна версия

17 557 14

Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно?

  • сол-
  • птичи тор-
  • съвети

Тъй като през лятото много видове птици са се завърнали по нашите земи, именно през този сезон автомобилите ни по-често стават тяхната цел. Знаете ли, че един от най-вредните ефекти върху лаковото покритие и боята на автомобила има точно птичия тор. Ако забележите такъв върху колата си е желателно тя да се измие с помощта на препарат възможно най-бързо.

За минимална утеха на собствениците на автомобили ще кажем, че за разлика от зимните препарати срещу замръзване на пътя, обстрелването с птичи тор не е върху цялата кола, а е с точков характер. Също много вредно е полепването на различни насекоми по автомобила след дълъг път. Те също трябва да се отстранят по най-бързия начин със специален препарат.

През зимата разрушителният ефект на реагентите е по-малък, но те покриват значителна част от автомобила. Така наречената техническа сол прониква през миниатюрните цепнатини на лака и на боята и предизвиква появата на корозия. През лятото каросерията на колата е изложена само локално на най-вредните ефекти на птичия тор, но те определено нанасят по-големи щети. И в двата случая редовната автомивка на автомобила е препоръчителна, за да не се стигне до пребоядисване.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини