Last news in Fakti

25 Юли, 2019 13:52 17 523 14

Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно?

  • сол-
  • птичи тор-
  • съвети
Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно? - 1

Тъй като през лятото много видове птици са се завърнали по нашите земи, именно през този сезон автомобилите ни по-често стават тяхната цел. Знаете ли, че един от най-вредните ефекти върху лаковото покритие и боята на автомобила има точно птичия тор. Ако забележите такъв върху колата си е желателно тя да се измие с помощта на препарат възможно най-бързо.

Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно?

За минимална утеха на собствениците на автомобили ще кажем, че за разлика от зимните препарати срещу замръзване на пътя, обстрелването с птичи тор не е върху цялата кола, а е с точков характер. Също много вредно е полепването на различни насекоми по автомобила след дълъг път. Те също трябва да се отстранят по най-бързия начин със специален препарат.

Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно?

През зимата разрушителният ефект на реагентите е по-малък, но те покриват значителна част от автомобила. Така наречената техническа сол прониква през миниатюрните цепнатини на лака и на боята и предизвиква появата на корозия. През лятото каросерията на колата е изложена само локално на най-вредните ефекти на птичия тор, но те определено нанасят по-големи щети. И в двата случая редовната автомивка на автомобила е препоръчителна, за да не се стигне до пребоядисване.

Птичи тор или сол по колата: Кое е по-вредно?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    18 0 Отговор
    така е, хтичите изпражнения ти разказват играта на боята, оскобено ако колата е по-тъмна
  • 2 куку руку ку

    20 3 Отговор
    И двете са безопасни при своевременно премахване. Иначе тези на гларусите са най-хард.
  • 3 onq s konq

    19 7 Отговор
    Котките също са мн вредни за колите,щото обичат да се качват на предния капак особено като захладнее,щото остатъчната топлина на вече угасения двигател им прилича на "подово отопление".Проблемът е че като скочат за да се качат и впиват ноктите си в боята,като я драскат.лично аз обаче нямам претенции към тия животни,защото на колата ми се качва една единствена котка...и тя е моята.
  • 4 РЗС

    13 1 Отговор
    гларусите разтоварват по-зверски от орел, и в пицата която ти оставят на колата има силно разяждаща киселина, която буквално изяжда лака. Последния път стоях в парка не повече от час и после намерих една 10см пица на калника, беше изсъхнало защото беше жега, изчистих го, но разяде лака. Имам няколко такива петна по колата без лак в момента. Ако видите матово петно на кола, да знаете че е от некоя пица на тия смотани птици
  • 5 ЕКСПЕРТА

    19 0 Отговор
    ГЪЛЪБИТЕ СА НАЙ МРЪСНИ ДРИСКАТ В ОГРОМНИ ОЛИЧЕСТВА,А ВРАНИТЕ СЕ ПРИЦЕЛВАТ НАРОЧНО ВЪРХУ КОЛИТЕ

    Коментиран от #6

  • 6 Тежък напън и мощно изригване

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЕКСПЕРТА":

    На мен пък един щъркел,със запек,ми счупи предното стъкло,само с един изстрел!
  • 7 Йосип Броз Тито

    10 1 Отговор
    На мен ми серат птици най-вече по стъклата на колата и по тавана, рядко някъде странично, но от слънцето курешниците изгарят бързо и падат сами. Нито имам време, да следя кога са срали и да ходя по автомивки всеки ден, нито мога да им сложа чувия на задниците.
    Тя колата ще ръждяса по-скоро от постоянно миене, отколкото от птичи ла*на. Зимата естествено, когато видя, че са хвърляли сол, я мия редовно и след всяко пътуване, но лятото я мия доста по-рядко. Малко почивка и давам... Времето е топло, и не се цапа толкова, прах събира, но като завали един дъжд и я измива горе-долу.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Йосип Броз Тито":

    С последното ти изречение че дъжда ти миел колата някакси не съм съгласен...защото е казано:Дъжд кола не мий и срам пу...не е.е!
  • 9 Монсиньор

    3 0 Отговор
    За 9 лв на автомивката колата става като нова. Направо все едно от магазина, а е на 15 години. Чак се притеснявам, привлича погледите.
  • 10 Ганъо

    6 0 Отговор
    Трябва да се забрани на птиците да ми серат по колата ...със закон
  • 11 mediator37

    2 0 Отговор
    Явно лятос автомивките са закъсали за пари и тази просташка реклама на автомивки четем.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 варва

    0 0 Отговор
    срано от глалус!
  • 14 АзАз

    3 0 Отговор
    Птичите говна са кофти за лака, но още по - кофти е жена маниачка с мокра кърпичка. Моята толкова старателно "изчисти" едно такова птиче говно, че малките песъчинки, които пилците кълват направиха лака, като морски шах... Трябваше да пребоядисвам капака, щото оная лудата търкала, като кроманьонец опитващ се да запали огън с пръчки...