Отидете към основна версия

6 781 28

Какво се случва с ел. тротинетките у нас?

  • електрически скутери-
  • тротинетки-
  • закон-
  • българия

Електрическите скутери или разговорно наричани тротинетки много бързо навлизат в градския живот, както у нас, така и в Европа. Германците реагираха първи и приеха закон за движение на електрическите скутери по пътищата, но у нас все още няма такъв.

Едно от предложенията на държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" е този вид превозни средства да бъдат третирани като велосипедите. Какво означава това? Ако предложението бъде прието, то ел. тротинетките ще трябва да се движат основно по велоалеите.

Те ще имат право и на придвижване по пътищата, но само в градските части, където ограничението на скоростта за автомобили е до 50 км/ч. За нарушения с тротинетка ще се издават актове и по лична карта.

Няма да е задължително водачите на ел. тротинетки да имат свидетелство за правоуправление на МПС, но ще са задължителни носенето на светлоотразителна жилетка и каска. Максимално разрешената скорост ще е 25 км/ч.

Въпросните ел.тротинетки ще могат да се управляват от лица над 14-годишна възраст, но тези от 14 до 16 години ще могат да ги карат само по велоалеите. По-големите ще могат и по пътищата с ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Доста голяма част от предложението на държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" е логично, но все още има и неясноти. Как приемате това предложение и дали е е удачно, можете да споделите в коментарите по-долу.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини