Отидете към основна версия

17 687 49

АвтоВАЗ обясни защо новите "лади" са от тънка ламарина (ВИДЕО)

  • автоваз-
  • lada-
  • ламарина

Немалко автомобилисти си спомнят с носталгия за добрите стари времена, когато колите се правеха от дебела и здрава ламарина. Съветската школа в автомобилостроенето никога не е пестяла метал и на фона на тогавашните "лади" днешните им наследници сякаш имат каросерии от фолио, което закономерно разстройва много руснаци.

За да поуспокои малко духовете, пресцентърът на АвтоВАЗ публикува видео, в което експерт обяснява защо днешните тенекии са много по-тънки и меки от някогашните, а новите "лади" се смачкват до такава степен дори при лек удар. Както лесно може да се предположи, всичко това е свързано с безопасността.

Определени части от каросериите на всички съвременни автомобили се изработват от меки метални сплави съвсем умишлено. Целта е да бъде сведен до минимум рискът от тежки травми при удар на пешеходец. Така щетите по колата при катастрофа са тежки, но дори един спасен човешки живот няма цена.

Меките ламарини имат и друга функция. В предната и задната част на каросерията има предварително програмирани зони на деформация, които поглъщат енергията от евентуален удар. Под тънката и чуплива обвивка обаче се крие свръхздрава клетка от специални сплави, която предпазва пътниците.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.

Свързани новини