Отидете към основна версия

2 408 10

Автоматизирана или автономна кола: Разликите

  • автономни коли-
  • автоматизирани коли

Автомобилите са на път да се научат как да шофират сами, а новините за пътни катастрофи, причинени от автопилот, станаха почти обикновени. На прага на тази нова ера на мобилността е много важно да бъде взето решение как да се наричат новите превозни средства, които до голяма степен се управляват с помощта на компютри и електроника.

Най-често в разговорния език се срещат две думи - автоматизирано и автономно управление. От Toyota са на мнение, че безопасността по пътищата в близко бъдеще ще зависи и от точността на работа с тези два термина.

А те означават две различни неща, но често се бъркат. Всеки от тях крие свой собствен набор от умения и характеристики и определя степента на самостоятелното управление на автомобилите.

И разбирането на това ще позволи на потребителя да формулира правилните очаквания - за да не изисква колата, която може да запази траекторията според маркировката на лентите, сама да отиде до най-близкия супермаркет.

Така от Toyota обясняват съвсем просто тези два термина само с едно изречение. Автоматизираните автомобили са тези, които могат самостоятелно да изпълняват част от функциите на водача, а автономната кола може напълно да замени шофьора.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини