Отидете към основна версия

21 163 12

Реалните размери на Слънчевата система (ВИДЕО)

  • слънчева система-
  • размери
Снимка: Shutterstock

За човешкото въображение е изключително трудно да осъзнае гигантските измерения на нашата слънчева система, която всъщност е само малка част от необятната Вселена. Джеймс О'Доногуе, астрономът, изучаващ планетите, прави интересен опит да визуализира в кратък клип сложната структура на Слънчевата система, като представя сравнителните размери на планетите и нашата звезда - Слънцето.

Ученият обяснява, че всяка демонстрация на нашата система съдържа съзнателни изкривявания на истинските измерения, необходими за създаването на неин точен модел. Не е трудно да се демонстрират сравнителните размери на двете планети, но е изключително трудно да се „притиснат“ всички планети на Слънчевата система върху едно изображение, като се поддържа мащабната орбита на въртенето им около слънцето.

В случай на равномерно намаляване на всички обекти на нашата система, зрителите ще видят само огромното слънце, чиито размери са значително по-големи от най-големите планети в нашата система. Същият проблем възниква и с изображението на орбитите на планетите. Виждат се само траекториите на въртене на планетите, срещу които размерите на самите небесни тела са оскъдни.

Ученият предлага визуализацията на цялата слънчева система по такъв начин, че да може да бъде демонстрирана на едно изображение. За целта всички размери на планетите се увеличават 3500 пъти, но размерите на слънцето са останали непроменени. Едва след това, при правилно мащабиране, зрителят ще може да наблюдава в едно видео цялостен модел на слънчевата система.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Загадъчен сигнал от Венера (ВИДЕО)

    Стартирала през 2018 г., мисията Parker Solar Probe предостави на земната наука богата ценна информация за нашето Слънце, както и за втората планета о ...
    11.05.2021
    12 247
    22