Отидете към основна версия

16 549 26

Визуално представяне на най-голямото число във Вселената (ВИДЕО)

  • googol-
  • число

"Googol" е по-голямо число от броя на всички частици в известната ни Вселена ще помогне на механичната машина на ентусиаста от YouTube Даниел де Бруин, който създаде зъбния механизъм, който обяснява и визуализира 10 до стотна степен. Понастоящем такова число няма реални аналози.

Независимо от това, тридесет годишният инженер успя да визуализира число, което няма аналог в нашия свят. Бруин посвети изобретението си на 30-ия си рожден ден, отбелязвайки, че до този момент той вече е живял един милиард секунди от момента на раждането. Ентусиастът създаде лесен за разбиране демонстратор, използвайки само 100 предавки със скоростно съотношение 10.

Комбинирането на 100 предавки последователно дава поне някакъв физически смисъл на огромното число "googol", което в същото време стана основа за името на гигантската търсачка Google. Демонстраторът на числото "googol" използва принципа на механично редукторно зъбно колело, когато при 10 оборота на една предавка другата върти само един оборот.

А за един оборот на трета предавка ще трябва да завършите 100 оборота на първа и 10 оборота на втора предавка. По този начин, за да завъртите стотната предавка с един оборот, първата трябва да се завърти "googol" пъти. На практика обаче е невъзможно да вършите такава работа, защото дори и да завъртите първата предавка с честота от един оборот в секунда, за 1 милиард секунди, преживяни от 30 годишния Бруин, ще можете да извършите един оборот само на 9-та предавка.

Използването на високоскоростни мотори също няма да позволи тази работа да бъде извършена на практика, тъй като първите предавки ще се станат на прах от такъв огромен брой обороти. Вижте повече във видеата на Даниел де Бруин.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.

Свързани новини