Отидете към основна версия

24 301 46

Китайски въздушно-плазмен двигател, който не се нуждае от гориво

Разработването на нови видове двигатели става в няколко посоки едновременно, една от които е създаването на работеща верига, която не изисква изгаряне на биологично гориво, което замърсява атмосферата.

Учени от университета в Ухан са разработили схема, която може да промени коренно авиационната индустрия по отношение на създаването на екологични двигатели. Иновативните модели не изискват биогориво и работят без загуба на мощност на нивото на съвременните реактивни двигатели.

Преди намаляването на въздушния трафик, причинено от коронавируса, излязъл от същата китайска провинция Ухан, самолетите са направили значителен „принос“ за замърсяването на въздуха (над 2,5% от общия брой вредни емисии). Използването на двигател с намалена емисия на горивни продукти или с пълното им отсъствие ще може да има благоприятен ефект върху околната среда, което прави работата на инженерите от Ухан изключително важна за съвременното производство на самолети.

Принципът на работа на новите двигатели се основава на използването на така наречената "въздушна плазма". За образуването си сгъстен въздух преминава през дюзата на двигателя, като същевременно се йонизира с микровълново излъчване. Потокът от йонизиран газ (плазма), изтичащ от дюзата, създава струен поток.

Прототипното плазмено струйно устройство, което е създадено вече, може да повдигне стоманена топка с тегло 1 килограм над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра. За работата на такъв двигател е необходимо електричество, обаче процесът на изгаряне на биогориво не съществува и не се образуват токсични вещества.

Учените вече заявиха, че идеята е приложима и следващата стъпка ще бъде проучване на възможността за създаване на истински двигател, работещ посредством въздушна плазма.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 69 гласа.

Свързани новини