Отидете към основна версия

11 980 17

Вредно ли е за батериите бързото зареждане на смартфона?

Въвеждането на технология за бързо зареждане на смартфони предизвиква разнопосочни коментари от потребителите, като някои от тях са загрижени за издръжливостта на батерията, подмяната на която не само отнема време, но изисква и сравнително доста пари.

Наскоро в интернет се появи съобщение, че бързото зареждане с мощност над 40 W намалява капацитета на батерията от 100 до 70%, а това със зарядно с мощност от 15 W води до намаляване само на до 90% от капацитета.

Експерти решиха на практика да проверят верността на подобно твърдение. Тестването беше проведено в лабораториите на Oppo Индия, а за тестване беше избран смартфонът Oppo Ace2 с батерия от 4000 mAh. За презареждане бе използвано зарядно устройство с мощност 65 W.

По време на тестването смартфонът премина през 800 цикъла на зареждане. Резултатите от теста показват, че след 800 цикъла на пълно зареждане на батерията при използване на 65 W зарядно, действителният капацитет на батерията спадна до 91%.

По този начин данните от теста показват, че енергийната автономност на смартфона остава сравнително висока през първите две години на работа. И твърденията за увреждане на батерията от използването на мощни зарядни са малко преувеличени. Резултатите от тестовете бяха потвърдени от независимата компания TUV Rheinland, която проведе подобни тестове, в резултат на което бяха получени подобни резултати.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини