Отидете към основна версия

8 104 40

В САЩ създадоха хибрид между човек и мишка

  • мишка-
  • човек-
  • хибрид

Съвременната биотехнология достига качествено ново ниво на развитие. Интересното постижение, за което ви разказваме е подробно описано в списанието Science Advances и съобщава за създаването на най-модерния хибрид между човек и мишка до момента. Изследователите са използвали човешки стволови клетки, интегрирани в растящи миши ембриони. Експериментът е изключително важен за бъдещето на науката и в същото време не се получава чудовище - в лабораторията растат обикновени мишки.

Според изследователите нито един от хибридите не е отглеждан до зряла възраст - експериментът се свежда до изследването на ембрионите, които след това се унищожават. Това става на 17-ия ден от момента на раждането. Според учените по-старите ембриони няма да донесат нови данни, а пораснала мишка няма да се различава от обичайната.

Човешките клетки представляват 0.1 до 4 процента от общия брой клетки в ембрионите. Основният резултат от експеримента е методологията за интегриране на човешки и миши клетки. Учените успяха да създадат условия, при които човешките стволови клетки растат със същата скорост като клетките на мишия ембрион, което от своя страна гарантира създаването на жизнеспособен организъм.

Човешките клетки бяха разпределени в цялото тяло на мишката и частично се настаниха в черния дроб и сърцето, но повечето бяха трансформирани в червени кръвни клетки. Въвеждането на отделни човешки клетки в мишката не е крайната цел на учените. Основната задача е да се използват стволови клетки за "растеж" на жизнеспособни органи, елементи на кръвоносната и дихателната система.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини