Last news in Fakti

17 Април, 2022 11:30 3 526 16

Учени създадоха климатичен компютърен модел, който потвърждава човешката еволюция

  • климат-
  • еволюция-
  • човек

Ако смятате, че климатът се променя едва сега, поради човешкото въздействие, бързаме да ви разстроим. Климатът непрекъснато се променя

Учени създадоха климатичен компютърен модел, който потвърждава човешката еволюция - 1

Известно е, че някога лозята са растяли дори на територията на съвременна студена и дъждовна Шотландия, а сега почти нищо не расте там. Но важното е как външният вид на хората се е променил поради промените в климатичните условия. Човекът е същество, което винаги е било склонно към открития. Хората от Африка са се разпространили по цялото земно кълбо. И ако първоначално външно всички са били еднакви, след това с течение на времето се появяват раси, които получават свои собствени характеристики поради климатичните условия в мястото на пребиваване.

Изследователска група от Националния университет в Пусан (Южна Корея) отлично демонстрира цялото това нещо. Те публикуваха проучване, според което човешкият растеж се дължи на промените в праисторическото време. За изследването екипът взима данни за общата циркулация през плейстоцена, както и за вкаменелостите, които са открити в местообитанията на хора и примати през последните 2 милиона години. Така се получават данни за това каква е била температурата на повърхността на морето, в тропиците, Антарктида и дори колко често е валял дъжд в Източна Африка и Азия.

По същество екипът изучава как циклите на валежите и температурните промени през последните 41 000 години, причинени от аксиалното колебание на Земята, повлияват на наличието на ресурси за ранните хора. Оказва се, че преди 70 хиляди години Homo heidelbergensis, който може би са предците на неандерталците и съвременните хора, е започнал да излиза извън рамките на традиционното си местообитание. Точно тогава климатът става по-влажен и по-топъл.

И което е показателно, докато тези влажни зони се движат, хората също се движат, за както свидетелстват множество археологически находки. „Глобалната колекция от черепи и домакински инструменти не е разпределена на случаен принцип във времето“, каза ръководителят на екипа Аксел Тимерман пред Nature. В основата си, казва Тимерман, моделът ни позволява да покажем, че всички хора са имали един-единствен еволюционен път, започнал на сушата в Южна Африка. Оттам предците на хората са принудени да напуснат и в крайна сметка започват да се разселват в нови земи.

„Ние признаваме, че разделянето на нашия вид е противоречиво и че то не изисква непременно постоянство на морфологията, местообитанието и поведението“, пише екипът. „Въпреки че някои видове, като H. heidelbergensis, може да са под съмнение, ние оставаме уверени, че голяма част от изследването е научно обосновано, като се има предвид, че 86 процента от основните данни принадлежат към добре дефиниран, широко разпознат вид като H. neanderthalensis или H. sapiens и е в съответствие със записи и традиции за изработване на инструменти за бита.”


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АмаПреди

    15 1 Отговор
    Ама преди това никой не се е сетил, че може да се изкаравт млрд. на година, за да ти съобщават с колко десети от градуса се променя климата :) Сега уж загрижени и затова им трябват тези млрд. на година. Всяко нещо което сега купуваме - плащаме такса за въздуха ... т.е. за уж вредните емисии в него, но реално е точно за единия въздух плащаме, че го има и че дишаме.
  • 3 Коментар

    18 4 Отговор
    От грешни данни, грешни резултати. За справка ковид моделите..
  • 4 обаче пък

    11 4 Отговор
    Обаче фактите от съвремието я опровергават.
  • 5 XXL

    7 2 Отговор
    сега да направят модел и за деволюцията

    Коментиран от #7

  • 6 сила

    20 6 Отговор
    КЛАСИЧЕСКИ ГЕРБЕРОПИТЕК......перфектния избирател на Баце

    Коментиран от #8

  • 7 asd

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "XXL":

    Антоним на еволюция е регрес.
  • 8 герберопитек

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    това е бащата на Бойко Борисов!!!!
  • 9 Говорете си

    3 14 Отговор
    Говорете вие за Батко, ама агенциите му дават преднина вече...

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Чичо Тони

    3 13 Отговор
    Има една малка, почти незначителна разлика. Промените в климата дължащи се на космически причини са ставали в продължение на десетки хиляди години, а тези дължащи се на човешката дейност се случват за десетки години. И което е най-лошото, най-вероятно ще са необратими.
  • 11 пьешу

    7 3 Отговор
    който е писал това, се е оплел в понятията като пиле в кълчища. хайделбергският чиляк, например, се приема за предтеча само на неандерталеца. с датирането има проблем тоже. но че климатът се променя не поради назначилите се за венец на природата, е медицински факт. както казваме в наше село. ;)
  • 12 гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Говорете си":

    и? това какво показва? че на територията има достатъчно д.е.били? ние това го знаем много добре. както знаем и че набирането на най-много гласове не е гаранция за съставяне на правителство.
  • 13 памет

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Говорете си":

    Преднина му даваха и когато загуби.
  • 14 Анонимен

    4 4 Отговор
    И защо са сложили скулптура на главата на Путин?
  • 15 108

    4 1 Отговор
    Това само дакоазва, че компютрите са обусловени да мислят в рамките на създателите си.
  • 16 100

    3 1 Отговор
    Човекът е произлязъл от македонеца. ;)