Отидете към основна версия

6 558 15

iPhone сменя OLED-екрана с microLED

  • iphone-
  • дисплей-
  • apple-
  • oled-
  • microled-
  • miniled

Водещите високотехнологични компании активно разработват иновативни технологии, за да направят нашите смартфони и други мобилни джаджи по-удобни, енергоемки и компактни.

Според журналисти, в близко бъдеще Apple ще инвестира една трета от милиард долара в изграждането на завод в Тайван за производството на екраните microLED. Новата технология ще замени досегашните OLED екрани.

Иновативните дисплеи ще се използват в обещаващи модели на Apple, като iPhone, iPad, MacBook и други. Аналитикът Мин Чи Куо, фокусиран върху изучаването на бъдещите разработки на Apple, по-рано предположи, че още през 2020 година.

"Ябълковата"корпорация ще пусне устройства (MacBook Pro, iMac Pro и iPad), които ще използват технология на екрани с подсветка с миниатюрни светодиоди (miniLED). Според разработчиците miniLED е междинна технология преди пълния преход към microLED технологията, която ще бъде следващият етап в разработването на екраните за високотехнологични устройства.

Подобно на OLED, microLED използва диоди, но въпреки това, в сравнение с OLED, microLED поддържа по-висока яркост (почти 30 пъти), по-широк динамичен диапазон, по-широка цветова гама, а също така осигурява ултра бърза скорост на опресняване, по-широк ъгъл на видимост и по-ниска (10 пъти ) консумация на енергия.

Перспективните екрани, направени по microLED технология, също са по-издръжливи, тъй като не са склонни да избледняват. Проектът за изграждане на фабрика за дисплеи microLED в Тайван ще бъде реализиран като партньорска програма на производителите Apple, Epistar LED и производителя на LCD панели AU Optronics.

И двамата партньори на Apple са тайвански компании. Понастоящем не се обявяват датите на пускане на завода, както и времето за появата на първите microLED екрани на пазара.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Дисплей с честота на опресняване 480Hz

    На международното изложение за дисплеи и иновации в Шанхай 2021 (DIC2021), което приключи в началото на юли, BOE представи повече от 60 иновативни тех ...
    03.08.2021
    2 354
    1
  • Очила вместо огромен телевизор

    Концептуалният мобилен дисплей NxtWear G бе представен за първи път от TCL на CES 2021. Сега компанията обяви началото на серийното производство на ус ...
    28.06.2021
    5 569
    11
  • Apple затваря американските си магазини

    За да защити служителите си от насилието, Apple реши временно да затвори някои от своите обекти. Тези магазини бяха отворени едва наскоро, след като б ...
    03.06.2020
    3 939
    9
  • Разкриха как се "хаква" всеки iPhone

    Почти веднага след излизането на най-новата версия на iOS 13.5, хакерската група unc0ver обяви възможното хакване на всеки "ябълков" смартфо ...
    27.05.2020
    13 711
    17