Отидете към основна версия

3 797 10

Учени предупреждават за риск от пробуждане на древни вируси заради глобалното затопляне

  • вирус-
  • глобално затопляне

Топенето на ледовете в трайно замръзнали земи заради глобалното затопляне на климата може да изкара на повърхността фрагменти от древни екосистеми, а с това да предизвика и пробуждане на изчезнали преди стотици хиляди години вируси, обяви Сергей Давидов, старши научен сътрудник в Североизточната научноекспериментална станция към Тихоокеанския институт по география на Руската академия на науките, цитиран от "РИА Новости".

"Над 10% от територията на нашата страна са вечно замръзнали почви, в които са консервирани организми отпреди милиони години. Всичко, което е замръзнало тогава, сега се топи", разказва Давидов и отбелязва, че колегите му постоянно откриват нови вируси, които "за щастие не се интересуват от хората".

Руският учен припомня за юкагирите - коренното население на североизточен Сибир, чиято численост навремето е намаляла двойно заради епидемия от едра шарка. "Съвсем не е изключено вирусът да се е запазил в замръзналата почва", смята Давидов, според когото епидемиите от миналото трябва да бъдат проучени по-задълбочено.

Мнението му се споделя от зам.-директора на Института по геокриология в Якутск Александър Федоров, който предупреждава, че в труповете на много мамути са открити щамове на антракс, наричан от руснаците "Сибирска язва", и измененията на климата в най-северните части на Русия увеличава риска от освобождаване на древни бактерии и вируси.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини