Отидете към основна версия

4 221 10

Kia разработва ново поколение военни всъдеходи

  • kia-
  • mohave

Kia Motors разширява програмата си за военни разработки и скоро ще предложи нова типова платформа за армейски возила от следващо поколение. В началото на 2021 г. пък корейците ще покажат прототип на бъги с шаси от Mohave, което ще се предлага и на цивилния пазар.

Досега Kia е доставила на армиите на Корея и други държави над 140 000 превозни средства от девет основни типа и около 100 техни модификации с товароносимост от 250 кг до 5 тона. През 2001 г. компанията разработи 15-тонен спасителен всъдеход, а малко по-късно представи и многоцелеви офроудър с двигател, автоматична трансмисия и двойно предаване от Mohave.

През ноември 2019 г. Kia спечели договор с армията на Южна Корея за създаването на нови военни камиони с товароносимост 2.5 и 5 тона. Контрактът предвижда разработката на универсална платформа със 7.0-литров дизел, автоматична трансмисия, паркинг асистент, навигация и подгряване на седалките.

Едновременно с това Kia развива няколко изследователски проекта за автономни системи за управление и горивни клетки. Корейците проучват възможностите за използване на водородно гориво не само за задвижващи установки, а и за аварийни генератори.

Най-интересен за цивилните потребители обаче си остава бъгито на рама от Mohave, което ще бъде предназначено не само за мотострелкови армейски подразделения, а и за активен отдих. Разработките и опитът, получени при проектирането на такива автомобили, ще бъдат използвани и за серийните кросоувъри на Kia. Самото бъги ще бъде представено в началото на следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини