Отидете към основна версия

4 823 16

Руски физици изобретиха нов материал за защита от радиация

  • радиация-
  • защита-
  • радиационна защита

Учени от Уралския федерален университет "Борис Елцин" (УрФУ) създадоха стъкло за радиационна защита, което е три пъти по-ефективно от сега използваните аналози, съобщава Journal of Materials Research and Technology. Т. нар. "тежки стъкла", чийто състав включва съединения на елементи с висок атомен номер, се използват за предпазване на персонала от облъчване в обекти от ядрената енергетика, в лаборатории и медицински центрове.

Изследванията на руските физици са показали, че съставът на новите стъкла xBi2O3-30B2O3-(65-x)ZnO-5BaO притежава превъзходни екраниращи свойства. Радиационната им устойчивост превъзхожда параметрите на традиционни материали за радиационна защита като бетон и олово.

"Новият материал се оказа тройно по-ефективен в поглъщането на фотонни излъчвания от сега съществуващите "тежки" стъкла, което означава, че за същите задачи вече може да се използва тройно по-тънко стъкло. Това дава редица преимущества, сред които и значителна икономия", разказва научният сътрудник към катедрата по експериментална физика към УрФУ Мария Пъйшкина.

Въздействието на йонизиращото лъчение е случаен процес, обясняват от екипа, създал новите антирадиационни стъкла. Ето защо за разработката им е използвано моделиране на случайни процеси по метода Монте Карло, както и други методи за компютърно моделиране.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.

Свързани новини