Отидете към основна версия

8 835 24

Mercedes-Benz сменя Renault с Geely

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • geely

Daimler ще обедини сили с китайския производител Geely за разработката на "високоефективен двигател от следващо поколение", предназначен за хибридни автомобили, съобщава Reuters. Сътрудничеството ще позволи на двете компании да намалят разходите и да спестят милиони евро на фона на ожесточаващи се екологични норми и кризата, предизвикана от пандемията.

Осъществяването на проекта с кодово име Horus ще отнеме няколко години, а серийното производство на новия двигател ще започне не по-рано от 2024 г. Той ще се монтира на хибриди от различни марки в състава на Daimler и Geely.

По информация на Reuters новината е изненадала за профсъюза в завода на Mercedes-Benz в Унтертюркхайм, специализиран в производството на електрически и бензинови двигатели. Ръководителят на синдиката е заявил, че с него не са обсъждани никакви варианти за алтернативни производствени мощности. От Daimler са потвърдили новия проект, а от китайска страна не са коментирали информацията.

Доскоро Mercedes-Benz разработваше и произвеждаше двигатели съвместно с Renault. През октомври обаче немците обявиха, че се отказват от популярния 1.5-литров турбодизел на Режията в полза на 2.0-литровия мотор Daimler OM 654, въпреки че отделя между 10% и 15% повече въглероден двуокис.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.

Свързани новини