Отидете към основна версия

14 869 58

Южнокорейска инвазия в Русия: Hyundai купи руския завод на GM

  • hyundai-
  • gm-
  • завод-
  • русия

Сумата по сделката не беше оповестена, както и времето за стартиране на новото производство

Южнокорейската компания Hyundai купи 94.83% от производствените активи на завода на General Motors Auto в Санкт Петербург. Според ТАСС сделката е приключена на 6 ноември 2020 г., като сумата ѝ не е оповестена. Все още не са определени датите за стартиране на производството в предприятието.

Фабриката работи от 2008 до 2015 година, като в различните години там са сглобявани моделите Chevrolet Cruze, Chevrolet Trailblazer, Chevrolet Tahoe, Chevrolet Captiva, Opel Astra, Antara, Mokka и Cadillac. Заводът позволява производството на до 98 хиляди автомобила годишно.

През 2015 г. General Motors изтегли нискобюджетните модели Chevrolet от руския пазар, а също така ограничи продажбите на марката Opel в страната (марката се върна на пазара в края на 2019 г.).

През лятото на тази година стана известно, че от завода се интересува Hyundai - южнокорейският автомобилен производител подаде съответна петиция до Федералната антимонополна служба (FAS) и месец по-късно получи разрешение за закупуването му.

Hyundai вече има предприятие в Санкт Петербург - в съоръженията на Hyundai Motor Manufacturing Rus се сглобяват моделите Creta, Solaris, както и седана Kia Rio и Kia Rio Х. Общо там са произведени над 2.1 милиона превозни средства.

Освен това през 2020 г. в Русия започна изграждането на завод за двигатели на Hyundai близо до Санкт Петербург. Инвестициите в новото предприятие се оценяват на 1.5 милижно евро. Мотостроителният завод е проектиран да произвежда 240 хиляди двигателя годишно, а площта му ще бъде 35 хиляди квадратни метра.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Свързани новини

  • Спор за името на круиз контрола

    В средата на лятото стана известно, че General Motors и нейната дъщерна компания Cruise, занимаващи се със самоуправляващи се автомобили, са имали пре ...
    06.10.2021
    2 993
    2